Categories: Cultura

Povesti din cartierele Freidorf si Fabric / FOTO

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și consiliile consultative de cartier Freidorf și Fabric, în colaborare cu Fundația Rubin, Asociația Culturală Ariergarda și Teatrul Merlin, au scos, din nou, timișorenii în stradă, dornici să afle mai multe despre cartierele în care locuiesc.

Cele două evenimente, desfășurate în Parcul Petofi Sandor și în Piața Traian, au avut ca tematică cele mai interesante povești din cartiere, astfel încât cei prezenți să descopere acestor locuri.

Elevii din clasele mici de la Liceul Tehnologic și Transporturi Auto au adus în atenția publicului una dintre cele mai faimoase povești din cartierul Freidorf: viața lui Johnny Weissmuller, timișoreanul care a emigrat în Statele Unite ale Americii cu familia, a ajuns campion mondial la înot, după care a interpretat rolul lui Tarzan și a devenit un star în lumea cinematografică.

Sceneta elevilor de la Școala Generală nr. 21 din Fabric, coordonați de Gina Macovei, actriță a Teatrului Merlin, a readus în atenție o vorbă veche a timișorenilor care spunea că „Toate lucrurile bune vin din Fabric”. Spre finalul programului din Fabric, timișorenii prezenți au făcut un tur al Pieței Traian și au aflat, de la ghidul Alexandra Irimia, povestea monumentelor istorice. Apoi, cu sprijinul RATT, cei care au vrut au avut ocazia de a parcurge cartierul într-un tramvai de epocă.

Istoricul Ioan Hațegan a povestit despre cele mai importante momente istorice din evoluția celor două comunități, precum și despre legendele cele mai captivante. Scriitorii Eliana Popeți, Marius Aldea (Freidorf), Viorel Marineasa, Adela Dragomir, Eugen Bunaru și Marlen Heikmann Negrescu (Fabric) au îmbogățit programul cultural cu lecturi inspirate de istoria cartierelor.

Publicul prezent a avut posibilitatea să pătrundă în atmosfera locurilor de altă dată și prin intermediul expozițiilor de linogravură (Freidorf) și pictură pe sticlă (Fabric). Elevii de la cele două școli implicate în proiect, sub coordonarea artiștilor de la Fundația Rubin, au reprodus imagini cu cele mai frumoase clădiri din cele două cartiere. Săptămâna viitoare, proiectul „Memoria Cartierului Meu” se mută în Fratelia și Mehala.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

57 de minute ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

O oră ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

4 ore ago