Categories: Cultura

Povesti din cartierele Freidorf si Fabric / FOTO

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și consiliile consultative de cartier Freidorf și Fabric, în colaborare cu Fundația Rubin, Asociația Culturală Ariergarda și Teatrul Merlin, au scos, din nou, timișorenii în stradă, dornici să afle mai multe despre cartierele în care locuiesc.

Cele două evenimente, desfășurate în Parcul Petofi Sandor și în Piața Traian, au avut ca tematică cele mai interesante povești din cartiere, astfel încât cei prezenți să descopere acestor locuri.

Elevii din clasele mici de la Liceul Tehnologic și Transporturi Auto au adus în atenția publicului una dintre cele mai faimoase povești din cartierul Freidorf: viața lui Johnny Weissmuller, timișoreanul care a emigrat în Statele Unite ale Americii cu familia, a ajuns campion mondial la înot, după care a interpretat rolul lui Tarzan și a devenit un star în lumea cinematografică.

Sceneta elevilor de la Școala Generală nr. 21 din Fabric, coordonați de Gina Macovei, actriță a Teatrului Merlin, a readus în atenție o vorbă veche a timișorenilor care spunea că „Toate lucrurile bune vin din Fabric”. Spre finalul programului din Fabric, timișorenii prezenți au făcut un tur al Pieței Traian și au aflat, de la ghidul Alexandra Irimia, povestea monumentelor istorice. Apoi, cu sprijinul RATT, cei care au vrut au avut ocazia de a parcurge cartierul într-un tramvai de epocă.

Istoricul Ioan Hațegan a povestit despre cele mai importante momente istorice din evoluția celor două comunități, precum și despre legendele cele mai captivante. Scriitorii Eliana Popeți, Marius Aldea (Freidorf), Viorel Marineasa, Adela Dragomir, Eugen Bunaru și Marlen Heikmann Negrescu (Fabric) au îmbogățit programul cultural cu lecturi inspirate de istoria cartierelor.

Publicul prezent a avut posibilitatea să pătrundă în atmosfera locurilor de altă dată și prin intermediul expozițiilor de linogravură (Freidorf) și pictură pe sticlă (Fabric). Elevii de la cele două școli implicate în proiect, sub coordonarea artiștilor de la Fundația Rubin, au reprodus imagini cu cele mai frumoase clădiri din cele două cartiere. Săptămâna viitoare, proiectul „Memoria Cartierului Meu” se mută în Fratelia și Mehala.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

1 minut ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

O oră ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

5 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

5 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

5 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

6 ore ago