Categories: Klaus Vaterland

Pacaleli si Pacalici

Ferice e cel care habar n-are să facă diferența dintre o minciună electorală și o promisiune realizabilă și făcută cu onestitate. Credulul nu se mai enervează când cineva îl minte cu seninătate și trece în latura cealaltă și devine total dezinteresat de fenomenul electoral, pe motiv că toți mint și nu merită deranjul.

Poți crede astfel că „domnul Dan” ar fi dat putere la tot poporul, 20.000 de euro de poftă la fraieri și apoi acțiuni la întreprinderile de stat profitabile, că domnul Ghiță face școli și biserici din banul propriu sau pe Victoraș Ponta când zice că ne ridică nivelul de trai în 2013. Credulul nu mai cercetează dacă așa ceva se poate realiza și ia de bune tot ce zice cel aflat conjunctural pe un val imens de simpatie.

De ce s-ar enerva credulul de la Peciu când candidatul Ghiță Ciobanu își face campanie electorală de cea mai joasă speță, punându-se în fotografie alături de primarul aflat în spital? Sau că același candidat Ciobanu se laudă cu susținerea contracandidatului ori că dl Alain Rus se vedea o opțiune pentru primarul Nicolae Robu? Vedeți, dacă credulul nu era credul, ba mai mult, era un om avizat în politică și administrație, păi atunci îl taxa corespunzător pe candidatul cu pricina, respingându-l. Cum să voteze un alegător de dreapta cu Alain Rus, dacă dl Alain e susținut de cel pe care nu l-ar fi votat nici în alegerile locale, primarul Nicolae Robu? Dacă în vară aș fi votat cu dr. Nodiți sau cu MotOrza, de ce m-ar face bannerul mincinos să votez cu Alain Rus, „feblețea” dlui Nicolae Robu?

Da, poți vota Petru Ehegartner dacă îmi zice primarul Robu că dumnealui votează Ehegartner. E logic, pentru că amândoi oamenii care-ar apărea pe un astfel de afiș sunt liberali, unul e președintele PNL Timiș, iar celălalt, șef la organizația Timișoara. Devine din ce în ce mai greu să consideri sincer un îndemn al lui Nicolae Robu ca noi să votăm vreodată cu Horia Cristian, știind că dumnealor nu stau cu buca în aceeași barcă a PNL Timiș. Un credul n-ar avea astfel de probleme și chiar ar crede ce vede pe blocuri, că dl Robu este foarte bucuros să-l susțină și pe „agamiță-dandanache” Ben-Oni Ardelean, care, venit cu pile din Hunedoara, a luat locul unui liberal în mod evident mai apropiat lui Robu în plan local.

Astfel de minciuni nevinovate fac parte din arsenalul marketingului electoral. Merg până la un anumit punct și păcălelile astea. De departe, cel mai ipocrit mesaj electoral văzut anul acesta spune așa: „Am încredere în Sorin Grindeanu”, spus cu zâmbetul pe buze de primarul Nicolae Robu, dar și de Titu Bojin. În mod evident, zâmbetul nu era al primarului, ci al specialiștilor de campanie care au creat legenda prieteniei și bunei colaborări între primarul Robu și viceprimarul Grindeanu. Să fim serioși! Robu și Bojin au încredere în Sorin Grindeanu! Ce frumos ar fi fost dacă eram cu toții creduli. Ni se umplea inima de speranță în mai bine și n-am mai fi suflat o vorbă despre cum Sorin Grindeanu încerca să-l convingă pe amicul Ponta să ofere candidatura la Primăria Timișoara lui Gheorghe Ciuhandu, chiar și atunci când actualul edil era nominalizat de conducerea liberală.

Cum poți să mai crezi pe viitor un mesaj al primarului Robu, după ce și-a proclamat atât de fals încrederea în Grindeanu? Dacă mâine spune că face stadion de 40.000 de locuri mai poți să pui bază în ce spune omul? Eventual, dacă va declara pe cuvânt de onoare că va administra excelent Timișoara și fără Grindeanu ca viceprimar. Sau mai ales în condițiile astea.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

21 de ore ago