Categories: Cultura

Festivalul de la Garana, lasat fara bani pe motiv de Patapievici

Institutul Cultural Român refuză să-şi achite datoriile către Festivalul de Jazz de la Gărâna, cel mai mare eveniment de acest gen, organizat în aer liber din România. Andrei Marga, președintele ICR, a decis să nu plătească banii din contractele angajate în mandatul lui H.R. Patapievici.

Decizia ICR e ciudată, în condițiile în care evenimentul are tradiție, este cunoscut în lumea muzicală, iar printre participanți s-au numărat, de-a lungul anilor, unii dintre cei mai cunoscuți jazzmani din lume. ICR ar trebui să achite către Fundația Jazz Banat suma de 6.000 de euro. Banii ar urma să ajungă în contul unei formații din care fac parte artiști români și străini, care a urcat pe scenă la ultima ediție a evenimentului.

Oficial, organizatorii festivalului sunt amânaţi de la o zi la alta de Departamentul financiar al ICR, pe motiv că, la rectificarea bugetară din vară, guvernul Victor Ponta a tăiat 30% din bugetul institului. În aceeași situație sunt și alți organizatori de evenimente, atât din Timișoara, cât și din țară, care refuză însă să vorbească, în speranța că, dacă păstrează tăcerea, până la urmă vor primi banii.

Marius Giura, organizatorul festivalului de la Gărâna, e nevoit să facă adevărate scamatorii financiare, pentru a fi cu plățile la zi. „ICR nu e singura instituție care ne face dificultăți. Sper ca până la urmă lucrurile să se rezolve. Întârzierile și mai ales anularea finanțărilor viitoare ne creează mari probleme.

Gărâna e un festival foarte greu de organizat. Ne întindem cu cheltuielile în funcție de contractele de finanțare încheiate. Orice sincopă ne duce la imposibilitatea de a face plăți și, implicit, de a a aduce artiști mari ca și până acum. Consider că Festivalul de Jazz de la Gărâna nu merita un asemenea tratament. Pot înțelege situațiile dificile din punct de vedere financiar, pe care le traversează o instituție, nu însă și explicațiile de genul ‘mâine’, ‘săptămâna viitoare’, ‘până în decembrie’ și, cea mai surprinzătoare dintre ele, ‘nu vă găsim contractul’”, ne-a declarat Giura.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

20 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

O oră ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago