Categories: Social

Ziua Sf. Ioan Botezatorului, sfarsitul sarbatorilor de iarna

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în această zi.

Pe 7 ianuarie, creștinii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi de cinstire a celui care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus, fiind vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a pregătit poporul pentru primirea lui Mesia. Mesajul lui principal: „Pocăiți-vă, s-a apropiat împărăția cerurilor!”.

Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat in castelul lui Irod de la Maherus, după ce îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Această zi de sărbătoare este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în ziua de Sfântul Ioan va fi trist tot anul. Tradiția mai spune că este bine ca în dimineața zilei de Sfântul Ioan fiecare om să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului. Potrivit tradiției populare, după Sânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, peste 1,9 milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Dintre bărbaţii sărbătoriţi luni, 521.561 se numesc Ioan, 418.448 poartă numele Ion, 317.270, Ionuţ şi 146.035, Ionel. Alţi 21.847 de sărbătoriţi se numesc Nelu şi 4.726, Ionică. Dintre femeile a căror onomastică ste luni, 369.219 se numesc Ioana, 140.333, Ionela, 11.323, Nela şi 6.706, Ionelia. (sursa foto: crestinortodox.ro)

Share
Published by
editor

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 29 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 29.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, traseul 2, Calea Stan Vidrighin

Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, traseul 2, Calea Stan…

2 ore ago

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

17 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

21 de ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

22 de ore ago