Gospodinelor nici nu le trece prin cap că, de multe ori, fac curățenie cu prețul sănătății. În detartrant, în degresantul de bucătărie și în alți dezinfectanți se găsesc substanțe atât de otrăvitoare încât se pot proteja de ele doar cei care le evită.
Românii sunt fruntași în Europa la numărul bolnavilor cronici: avem 3,5 milioane de bolnavi cronici, dintre care 400.000 au cancer și aproximativ două milioane au hepatită B sau C. În plus, unul din patru români suferă de alergii. Un subiect mai puțin mediatizat este influența nocivă a substanțelor chimice din produsele pe care le folosim zilnic la îngrijirea corporală și la curățenia casei. Nu le citim niciodată etichetele și, chiar dacă o facem, nu căutăm să aflăm ce înseamnă termeni precum „ftalați”, „triclosan” sau „lauril sulfat de sodiu”.
În produse precum săpunul, șamponul, gelul de duș, dar în egală măsură și în detergentul de vase sau cel de pardoseli există o substanță extrem de toxică: LSS sau lauril sulfat de sodium. Este vorba, de fapt, despre un agent de spumare și degresare foarte ieftin. Pe cât de ieftin, pe atât de toxic, spun xenobiologii. „Substanța aceasta ajunge în corp prin microcirculație, atacă ficatul și crește riscul apariției cancerului” explică doctorul Gheorghe Mencinicopschi. Practic, spun specialiștii, atunci când se folosește lichid care conține LSS, ar trebui ca pielea și căile respiratorii să fie complet protejate, pentru a nu fi inhalați aburii toxici.
Ftalații aflați în componența majorității detergenților de rufe sunt cunoscuți drept „perturbatori ai sistemului endocrin”, deoarece bruiază funcționarea normală a sistemului endocrin și pot duce la obezitate și defecte la naștere. Un studiu recent efectuat de Universitatea din San Francisco arată că toate femeile însărcinate (mărimea eșantionului = 268) sunt contaminate cu substanțe chimice sintetice foarte toxice.
Studiul, publicat în Environmental Health Perspectives, a concluzionat: „Anumiți PCB (bifenili policlorurați), pesticide organoclorurate, PFC (perfluorați), fenoli, PBDE (eteri de difenil polibromurați), ftalați, hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și perclorat au fost detectați în 99-100% din femeile gravide”. Substanțele au fost inhalate sau au penetrat organismul prin piele. Pielea este cel mai mare organ al nostru, iar prin piele se absorb toate substanțele chimice din produsele de curățenie folosite. Din piele, aceste substanțe ajung în sânge, apoi în diverse organe pe care le îmbolnăvesc.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…