Categories: Invatamant

La UVT se da din nou examen de admitere

Gata cu admiterea pe bază de dosare! Cel puțin la Universitatea de Vest, nu va mai de ajuns să ai notă mare la Bac, pentru a deveni student. Instituția revine la examenul de admitere, care va lua diferite forme, în funcție de facultate.

Senatul Universității de Vest TImișoara a decis, miercuri, că la nicio facultate nu se va mai intra pe bază de dosar. Bacalaureatul va conta, totuși, în proporție de 20-75%, în funcție de facultate. Pentru restul punctajului, tinerii vor avea de susținut, în funcție de specialitatea aleasă, un interviu, o probă de aptitudine, un test lingvistic sau un test scris.

„Bacalaureatul este un examen de maturitate, nu de admitere la facultate. Vrem să avem propriul filtru, ne considerăm o universitate de elită”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT. Un sistem similar de admitere, care nu se bazează pe concurs de dosare, se practică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Metodologia de admitere la UVT se schimbă la toate facultăţile din anul universitar 2013/2014. La facultățile de Biologie, respectiv Chimie, bacalaureatul va conta în proporţie de 75%, restul revine eseului motivaţional. La Drept şi Ştiinţe Administrative va fi introdus un test de verificare a abilităţilor lingvistice şi de raţionament. Bacul are o pondere de 50%, iar proba de specialitate 50% la media de admitere.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport se introduce testul de evaluare motrică, 50% la media de admitere. La Istorie, interviul motivaţional contează la media de admitere în proporţie de 60%, iar 40% bacalaureatul. La specializarea limbi moderne , media de bac contează doar în proporţie de 20%. 80% din media de admitere reprezintă notele de la cele două teste de competenţă lingvistică pentru cele două limbi străine alese.

„Probele nu presupun un efort suplimentar și nici alte cunoștințe decât cele pentru examenul de bacalaureat. Preferăm un număr mai mic de studenți, dar aceia să fie cei mai buni”, a concluzionat Pirtea.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Drumul județean dintre Parța și Petroman va fi reabilitat și va vedea asfalt, pentru 16 milioane de lei

Societatea Porr Construct va primi 16 milioane de lei pentru a reabilita un drum județean…

14 minute ago

Angajatii Arhivelor Naționale protestează faţă de inechitățile salariale dintre serviciile județene şi aparatul central

Angajatii Arhivelor Naționale, din peste 20 de județe, au declanșat începând cu data de 16…

3 ore ago

Zeci de sacţiuni date de Poliţia Locală pentru şoferii care parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități

În ultimele două luni, Poliţia Locală a dat 82 de sancţiuni, între 2.000 și 10.000…

3 ore ago

În Piața Badea Cârțan, traficul rutier și transportul în comun vor fi închise în două etape

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea executării unor lucrări de întreținere și…

5 ore ago

Spiritul Jocurilor Olimpice, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara: lecţie de scrimă şi Poli Ping Pong Challange

Scrimerii Politehnicii Timișoara s-au aflat în centrul atenției într-un cadru inedit - Biblioteca Universității Politehnica…

5 ore ago