Categories: Sfatul medicului

Alergia copilului la laptele de vaca

În ultimul timp a crescut numărul copiilor cu alergii alimentare și în special la laptele de vacă. Alergia alimentară este frecvent întâlnită la copii și mai puțin la adult, acest lucru datorându-se mai multor factori: imaturitate a sistemului imun de la nivelul intestinului subțire, productie scăzută de IgA (anticorpi de apărare a mucoasei gastro-intestinale), activitate scăzuta a enzimelor digestive, secreție mai scăzută de acid gastric, mucusul intestinal conține glicoproteine puțin diferite de ale adultului.

De ce în ultimul timp a crescut numărul copiilor cu alergie la laptele de vacă? Multe mămici fie nu alăptează deloc copilul, fie îl alăptează la sân o perioadă scurtă de timp, mai puțin de patru luni, astfel că laptele matern este înlocuit cu formule de lapte de vacă sau chiar cu lapte de vacă, iar diversificarea alimentației se face devreme (în jur de patru luni).

De ce este atât de important alăptatul la sân al bebelușului și de ce lipsa acestuia predispune copilul la alergii? Prin alăptarea la sân, anticorpii materni sunt transmiși la bebeluș. Acești anticorpi cresc imunitatea copilului și îl feresc de alergii și de infecții. Bebelușii care nu sunt alăptați la sân și încep devreme diversificarea alimentației nu sunt pregătiți din punct de vedere al imunității tractului digestiv, pentru a recunoaște și digera proteinele din unele alimente ca laptele de vacă, oul (în general albușul), soia, făină de grâu etc.

De aceea este foarte important ca bebelușul să fie alăptat la sân cel puțin șase luni, iar diversificarea să se facă după această vârstă, pentru ca intestinul bebelusului să aibă suficient timp pentru a se maturiza, atât din punct de vedere al imunității, cât și din punct de vedere funcțional.

Cum știu dacă copilul este alergic la laptele de vacă? Dacă consumul de lapte de vacă se asociază cu dureri de burtă, scaune diareice, vărsături, erupții cutanate (dermatită atopică – prurit și erupții la nivelul obrajilor, coatelor, genunchilor), tuse, respirație grea etc., se va testa dacă micuțul prezintă anticorpi de alergie (IgE) la proteinele din laptele de vacă – fie testare cutanată, fie determinarea IgE specifice din sânge. Prezența acestor anticorpi și a simptomelor de alergie indică alergie la proteinele din laptele de vacă și necesita evitarea consumului acestuia.

Tratamentul constă în evitarea laptelui de vacă și înlocuirea acestuia cu formule de lapte hipoalergenic. Copiii care nu pot fi alăptați la sân și cei alergici la laptele de vacă pot primi formule de lapte hipoalergene cu proteine hidrolizate: proteine hidrolizate din ser , hidrolizat de cazeină, lapte de soia, aminoacizi sintetici.

O veste bună pentru mamici este că, în general, alergia la laptele de vacă, la ou, la faină și soia trece spontan până la vârsta de patru-cinci ani, probabil printr-o maturizare a sistemului imun gastro-intestinal.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

O oră ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

2 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

6 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

6 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

6 ore ago