În ultimul timp a crescut numărul copiilor cu alergii alimentare și în special la laptele de vacă. Alergia alimentară este frecvent întâlnită la copii și mai puțin la adult, acest lucru datorându-se mai multor factori: imaturitate a sistemului imun de la nivelul intestinului subțire, productie scăzută de IgA (anticorpi de apărare a mucoasei gastro-intestinale), activitate scăzuta a enzimelor digestive, secreție mai scăzută de acid gastric, mucusul intestinal conține glicoproteine puțin diferite de ale adultului.
De ce în ultimul timp a crescut numărul copiilor cu alergie la laptele de vacă? Multe mămici fie nu alăptează deloc copilul, fie îl alăptează la sân o perioadă scurtă de timp, mai puțin de patru luni, astfel că laptele matern este înlocuit cu formule de lapte de vacă sau chiar cu lapte de vacă, iar diversificarea alimentației se face devreme (în jur de patru luni).
De ce este atât de important alăptatul la sân al bebelușului și de ce lipsa acestuia predispune copilul la alergii? Prin alăptarea la sân, anticorpii materni sunt transmiși la bebeluș. Acești anticorpi cresc imunitatea copilului și îl feresc de alergii și de infecții. Bebelușii care nu sunt alăptați la sân și încep devreme diversificarea alimentației nu sunt pregătiți din punct de vedere al imunității tractului digestiv, pentru a recunoaște și digera proteinele din unele alimente ca laptele de vacă, oul (în general albușul), soia, făină de grâu etc.
De aceea este foarte important ca bebelușul să fie alăptat la sân cel puțin șase luni, iar diversificarea să se facă după această vârstă, pentru ca intestinul bebelusului să aibă suficient timp pentru a se maturiza, atât din punct de vedere al imunității, cât și din punct de vedere funcțional.
Cum știu dacă copilul este alergic la laptele de vacă? Dacă consumul de lapte de vacă se asociază cu dureri de burtă, scaune diareice, vărsături, erupții cutanate (dermatită atopică – prurit și erupții la nivelul obrajilor, coatelor, genunchilor), tuse, respirație grea etc., se va testa dacă micuțul prezintă anticorpi de alergie (IgE) la proteinele din laptele de vacă – fie testare cutanată, fie determinarea IgE specifice din sânge. Prezența acestor anticorpi și a simptomelor de alergie indică alergie la proteinele din laptele de vacă și necesita evitarea consumului acestuia.
Tratamentul constă în evitarea laptelui de vacă și înlocuirea acestuia cu formule de lapte hipoalergenic. Copiii care nu pot fi alăptați la sân și cei alergici la laptele de vacă pot primi formule de lapte hipoalergene cu proteine hidrolizate: proteine hidrolizate din ser , hidrolizat de cazeină, lapte de soia, aminoacizi sintetici.
O veste bună pentru mamici este că, în general, alergia la laptele de vacă, la ou, la faină și soia trece spontan până la vârsta de patru-cinci ani, probabil printr-o maturizare a sistemului imun gastro-intestinal.
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…