Una dintre atracțiile principale ale Romei este constituită, fără doar și poate, de catacombele romane. Parcă mai mult decât în oricare alt loc, catacombele devin locul privilegiat al întâlnirii dintre trecut, prezent și viitor. Nicăieri altundeva trecutul istoric nu se află la doar o palmă distanță de prezentul urban.
Una dintre cele mai importante catacombe din Roma sunt Catacombele Priscilla, situate pe Via Salaria, vis-a-vis de Villa Ada. Numele derivă cel mai probabil de la cel al unei femei de origine nobilă care în jurul secolului al doilea ar fi donat o bună bucată de teren pentru construirea unui cimitir public. Prin urmare, săparea catacombelor a început în secolul al II-lea și a continuat până în secolul al V-lea când catacombele Priscilla au ajuns la amploarea lor actuală. Aproximativ 40.000 de persoane au fost îngropate aici pe parcursul celor trei secole.
Catacombele Priscilla au o importanță deosebită din toate punctele de vedere, întrucât sunt aici sunt picturile murale s-au păstrat aproape perfect până în zilele noastre. Fiind îngropați mai mulți martiri și papi, catacombele Priscilla au fost un adevărat loc de pelerinaj al creștinismului timpuriu, iar din acest motiv primul nivel al catacombelor abundă în picturi, fresce, și multe alte ornamentații.
Chiar și din punct de vedere teologic sau cultural, catacombele Priscilla au o importanță deosebită: aici există prima reprezentare grafică a Fecioarei Maria descoperită până astăzi. Ea a fost realizată, probabil, în secolul al II-lea, cu mult înainte de conciliile ecumenice care au permis reprezentarea Fecioarei Maria sub formă de icoane. Biletul de intrare costă opt euro.
De văzut: Cubicolo della Velata, Capela Grecească, icoana Fecioarei Maria
Curiozități
– temperatura în catacombe este constată pe parcursul întregului an. Astfel, orice temperatură ar fi afară, în catacombe temeperatura este mereu undeva în jurul a 18 grade Celsius
– catacombele nu au fost folosite drept ascunzătoare de către creștini în timpul persecuțiilor! Catacombele erau locuri publice și, prin urmare, una dintre primele ținte a soldatilor romani
– catacombele se întind, vertical, pe trei niveluri având o înălțime totală de aproximativ 35 m.
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…