Categories: Social

„Ghiocel”, spagarul de la Medicina, nu s-a atins de salariu in ultimii ani!

Profesorul Daniel Cioca, șpăgarul de la Medicină, a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Anchetatorii au constatat că, în ultimii ani, acesta nu se atinsese de banii din salariu, pe care i-a plasat doar dintr-un cont într-altul. Cel supranumit „Ghiocel” cerea minimum 100 de euro de student.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a conferențiarului Daniel Cioca, de la Medicină, pentru luare de mită. „Inculpatul a primit în mod repetat de la studenţi diverse sume de bani, cuprinse între 100 și 260 euro, pentru a le asigura acestora promovarea la disciplina «biologie celulară» al cărei titular este. Sumele de bani au fost remise profesorului, în biroul acestuia din cadrul universităţii”, spune prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Ion Brașoveanu.

Cioca, zis „Ghiocel”, a fost ridicat de Poliție pe 8 februarie. Ancheta a dovedit că, doar în sesiunea de iarnă, a luat șpagă de la 20 de tineri. Suma pornea de la 100 de euro pentru un examen. În anul la care preda Cioca sunt nu mai puțin de 647 de studenți. Analizând conturile lui „Ghiocel”, procurorii au constatat că, de mai mulți ani, acesta nu se atinsese de banii din salariu! „Interesant este faptul că, din 2005, inculpatul şi-a încasat salariul (modic de altfel) în contul deschis la bancă, fără a ridica salariul niciodată în această perioadă, constituind doar depozite cu sumele de bani, provenite fie din salariu, fie ca urmare a alimentării contului”, se arată în rechizitoriu.

Daniel Cioca avea conturi în mai multe bănci, iar sumele cumulate depășesc jumătate de milion de lei. Numai în ultima jumătate de an, el a depus aproape 120.000 de lei în două conturi! Într-un al treilea, și doar în acest an, Cioca a pus 33.500 euro şi 122.060 de lei. Totul fără să aibă alte venituri declarate în afară de salariu.

Nimeni nu știe de ce Daniel Cioca s-a apucat să ceară șpagă. Avea doctoratul făcut în Japonia și era un cercetător recunoscut în domeniu. Povestea a ieșit la iveală după ce organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu la finele lunii ianuarie. Oamenii legii aveau informații că profesorul condiționa trecerea examenelor de sume de bani. Interceptat, Cioca s-a dovedit a fi un dascăl fără scrupule, dar corect în felul lui: toți studenții care i-au lăsat plicuri pe birou au trecut examenul. În plus, nu cerea niciodată pe față. „Acesta nu a pretins niciodată în mod direct bani de la studenţi, dar prin modalitatea sa de a proceda în timpul examinării lăsa să se înţeleagă că există şi o cale mai uşoară de a promova examenul”, a declarat unul dintre studenții martori în dosar.

Cu trei zile înainte de a fi ridicat, Cioca bănuia că este urmărit. Cu toate acestea, n-a renunțat la șpagă. Banii i-au fost plasați într-o carte de o studentă care a promovat examentul cu nota 8. Îi lăsase dascălului 200 de euro. Pe 8 februarie, când anchetatorii au venit cu mandatul de percheziție, au găsit în casa conferențiarului 4.000 euro şi 1.260 lei.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

12 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

15 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

16 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

17 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

17 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

19 ore ago