Categories: Cultura

Mazilit din centrul Timisoarei, Gaudeamus a avut jumatate din vizitatorii de anul trecut

Cea de-a noua ediţie a Târgului Gaudeamus s-a încheiat duminică. Mare iubitor de cultură, primarul Nicolae Robu l-a „mazilit” din piețele Victoriei sau Unirii, pe motiv că pavilionul târgului e urât. Din acest motiv, numărul vizitatorilor a scăzut la jumătate față de ultimii doi ani.

Târgul Gaudeamus 2013 a fost la un pas să nu mai aibă loc în acest an, după ce, cu doar o săptămână de deschidere, organizatorii s-au trezit că nu pot beneficia de locațiile din anii trecuți. Ei s-au izbit, neașteptat, de refuzul Primăriei Timișoara, în speță al edilului șef Nicolae Robu. Acesta a declarat, sec, că nu i-a plăcut pavilionul târgului și că nu acceptă asemenea lucruri „urâte” în Piața Victoriei.

Mutat în Curtea de Onoare a Iulius Mall, Gaudeamus s-a desfăşurat sub semnul a trei numere „rotunde”: 20 de ani de la lansarea Programului Lectura – Târgurile Gaudeamus, 75 de evenimente organizate sub această siglă din noiembrie 1994 şi 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România (1 noiembrie 1928).

În ultima zi a târgului au fost decernate mai multe premii, acordate de publicul vizitator. Astfel, pentru Trofeul Gaudeamus, clasamentul a arătat astfel: locul 3 – Grupul Editorial Corint, locul 2 – Editura RAO şi locul 1 – Editura Humanitas. Cea mai râvnită carte a târgului a fost „Sfârşitul Occidentului?” de Lucian Boia, publicată de Editura Humanitas. Premiul Educaţia, oferit de organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Universităţii de Vest din Timişoara. Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Monica Cătău, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte Plastice din Timişoara. Premiul, constând într-un iPhone, a fost oferit de către organizatori.

Bilanţul statistic al ediţiei este în scădere comparativ cu ediţia precedentă, când târgul s-a desfășurat în centrul Timișoarei. Astfel, numărul vizitatorilor a scăzut la aproape jumătate, iar cel al expozanților a fost de aproape 50, unii dintre ei preferând să se retragă, după schimbarea locului de desfășurare.

Vizitatorii târgului au donat peste 6.000 de volume pentru proiectul „Cărţile se întorc acasă”, coordonat de Radu Ciprian Pop, de la Radio Timişoara. Acestea vor ajunge bibliotecile publice din localităţile Niţchidorf, Sârbova și Giarmata, din Timiş, respectiv Pilu şi Socodor, din Arad.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

2 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

3 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

4 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

5 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

5 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

5 ore ago