Categories: Cultura

Mazilit din centrul Timisoarei, Gaudeamus a avut jumatate din vizitatorii de anul trecut

Cea de-a noua ediţie a Târgului Gaudeamus s-a încheiat duminică. Mare iubitor de cultură, primarul Nicolae Robu l-a „mazilit” din piețele Victoriei sau Unirii, pe motiv că pavilionul târgului e urât. Din acest motiv, numărul vizitatorilor a scăzut la jumătate față de ultimii doi ani.

Târgul Gaudeamus 2013 a fost la un pas să nu mai aibă loc în acest an, după ce, cu doar o săptămână de deschidere, organizatorii s-au trezit că nu pot beneficia de locațiile din anii trecuți. Ei s-au izbit, neașteptat, de refuzul Primăriei Timișoara, în speță al edilului șef Nicolae Robu. Acesta a declarat, sec, că nu i-a plăcut pavilionul târgului și că nu acceptă asemenea lucruri „urâte” în Piața Victoriei.

Mutat în Curtea de Onoare a Iulius Mall, Gaudeamus s-a desfăşurat sub semnul a trei numere „rotunde”: 20 de ani de la lansarea Programului Lectura – Târgurile Gaudeamus, 75 de evenimente organizate sub această siglă din noiembrie 1994 şi 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România (1 noiembrie 1928).

În ultima zi a târgului au fost decernate mai multe premii, acordate de publicul vizitator. Astfel, pentru Trofeul Gaudeamus, clasamentul a arătat astfel: locul 3 – Grupul Editorial Corint, locul 2 – Editura RAO şi locul 1 – Editura Humanitas. Cea mai râvnită carte a târgului a fost „Sfârşitul Occidentului?” de Lucian Boia, publicată de Editura Humanitas. Premiul Educaţia, oferit de organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Universităţii de Vest din Timişoara. Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Monica Cătău, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte Plastice din Timişoara. Premiul, constând într-un iPhone, a fost oferit de către organizatori.

Bilanţul statistic al ediţiei este în scădere comparativ cu ediţia precedentă, când târgul s-a desfășurat în centrul Timișoarei. Astfel, numărul vizitatorilor a scăzut la aproape jumătate, iar cel al expozanților a fost de aproape 50, unii dintre ei preferând să se retragă, după schimbarea locului de desfășurare.

Vizitatorii târgului au donat peste 6.000 de volume pentru proiectul „Cărţile se întorc acasă”, coordonat de Radu Ciprian Pop, de la Radio Timişoara. Acestea vor ajunge bibliotecile publice din localităţile Niţchidorf, Sârbova și Giarmata, din Timiş, respectiv Pilu şi Socodor, din Arad.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

10 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

14 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

17 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

17 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

19 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

19 ore ago