Timișorenii pun Aradul pe harta producătorilor independenți de filme documentare. Aici are loc AraDocs, o întâlnire cu invitați importanți din sfera televiziunilor publice și a producției de filme. Evenimentul s-ar fi putut desfășura la Timișoara, dar organizatorii n-au prea avut cu cine discuta.
AraDocs este organizată de regizorul timișorean Florin Iepan, prin Asociația Documentor, în colaborare cu Primăria Arad, având drept parteneri Teatrul Național „Ioan Slavici” Arad, Centrul Național de Cinematografie și European Documentary Network. Reprezentanți ai societății civile, experți din domeniul producției TV, al filmului documentar, televiziunii și New Media, politicieni și reprezentanți ai Societății Române de Televiziune vor discuta propuneri și reguli de conduită care să reglementeze relația dintre societatea civilă și postul public de televiziune.
Unul dintre invitați este Kostas Spyropoulos, manager al televiziunii publice din Grecia, până în decembrie 2012. Aceasta a fost închisă de guvern acum câteva săptămâni, decizia fiind un semnal de alarmă pentru toate instituțiile similare, care, dacă nu se adaptează actualelor condiții, riscă să dispară la rândul lor. De asemenea, vor participa la discuții Claudiu Săftoiu, președinte-director general al TVR, Irina Radu, director TVR1, realizatorul TV Cătălin Ștefănescu, Ada Solomon, producătorul filmului „Poziția copilului”, câștigător al Ursului de Aur, sau regizorul Tudor Giurgiu, fost director al TVR.
„Din păcate, toată producția de filme documentare e concentrată în București. Toate finanțările de la Centrul Național de Cinematografie au mers către realizatori din capitală. Bucureștiul nu va stimula producția de filme documentare din «provincie». Dacă noi nu ne mobilizăm, nu o va face nimeni. Nu e normal să colectezi bani din toată țara și să finanțezi doar producții din București. În multe țări europene, realizarea de documentare e sprijinită la nivel regional”, spune Florin Iepan.
AraDocs se va desfășura pe 1 și 2 iulie, la Hotelul Continental Forum, și face parte din oferta orașului de pe Mureș, în vederea depunerii candidaturii Aradului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Întrebat de ce a ales Aradul, Florin Iepan a fost sincer. „Singura mea legătură cu Aradul e că aici am făcut armata, dar la Timișoara nu am reușit să obțin o întrevedere cu primarul Nicolae Robu. Probabil că e și vina mea, că n-am insistat prea mult, dar mereu era ocupat. Pe Gheorghe Falcă nu-l cunoșteam, dar l-am sunat și în jumătate de oră stabilisem deja mare parte din detalii. S-a arătat foarte deschis de la bun început. Cealaltă variantă era să ținem evenimentul în București. Am mers unde ne-am simțit doriți”, spune regizorul timișorean.
Luni seară va avea loc o proiecție specială a filmului documentar „5 Broken Cameras”, regizat de palestinianul Emad Burnat și israelianul Guy Davidi. Pelicula a fost nominalizată, în 2012, la Oscaruri, la categoria Best Documentary Feature, și va fi prezentată în premieră în România. Proiecția are loc la Hotelul Continental Forum, iar intrarea este liberă.
An de an, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj luptă pe mai multe fronturi: campionat,…
Astăzi, 25 noiembrie, începând cu ora 22:00, se va închide circulația rutieră între bulevardul Take…
Alin Nica, atac dur la adresa filialei județene a liberalilor: ”Nu țintesc funcția de președinte…
Cizmele de damă reprezintă must-have-ul sezonului rece. Design-ul specific are rolul de a aduce o…
În „Divizia D” Timiș, CSM Lugoj a luptat singură pentru întâietate. 15 meciuri, 15 victorii,…
Asocierea care se ocupă de reabilitarea căii ferate care traversează Timișoara, mai precis Lotul 3,…