Categories: Social

Dupa 60 de ani de casatorie, stiu de ce divorteaza azi tinerii

Sunt căsătoriți de peste șase decenii și au împărțit și bune, și rele. Spun însă că nu au o rețetă specială pentru fericire, dar cred că tinerii din ziua de azi nu mai răbdare și nici nu iau prea în serios căsnicia. Primăria Timișoara a sărbătorit, joi, cele mai longevive cupluri din oraș, dar și pe cei mai vârstnici cetățeni ai acestuia.

Aproximativ 500 de pensionari au fost sărbătoriți, joi, de Primăria Timișoara. Evenimentul a ajuns la cea de-a opta ediție și a fost „importat” din Franța, pe vremea fostei administrații. „Ideea de a aniversa cuplurilor cu peste 50 de ani de căsătorie nu ne aparţine. Noi doar am aplicat un model pe care l-am văzut într-un oraş din Franţa. De la an la an, a crescut număr persoanelor care participă. În afara situaţiilor în care s-a întâmplat ceva cu unul dintre soţi, toate celelalte cupluri care supravieţuiesc nu au ratat nicio întâlnire”, explică Maria Stoianov, director executiv la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara.

Constantin Călina și Elena Cânda sunt căsătoriți de nu mai puțin de 68 de ani. S-au cunoscut când bărbatul s-a întors de pe front. „Aveam 24 de ani, iar soţia mea, numai 17. Când am venit de pe front, trebuia să mergem fiecare în locul de unde plecasem la război. Deși nu eram din Timișoara, am rămas aici. În ianuarie 1945 a fost o hotărâre de guvern prin care toţi germanii de la 15-16 ani până la 50 de ani trebuiau trimişi în Uniunea Sovietică, pentru a construi tot fusese dărâmat. Dacă se căsătoreau cu români, fetele nu mai puteau fi ridicate”, povestește bărbatul. Unul dintre colegii lui de armată locuia într-o casă în care stăpâna își tot ascundea cele două fiice de soldații care veneau să verifice. După o vizită la prietenul lui, a luat decizia. „I-am spus doamnei că mă căsătoresc cu fata asta a ei şi vedem noi ce se întâmplă”, spune bărbatul. „Românii nu sunt obişnuiţi cu disciplina nemţilor. Eu m-am acomodat cu ea. Am lăsat obiceiurile acelea cu băutul, fumatul şi întâlnirile cu prietenii. Familia a fost mereu cea mai importantă”, explică nonagenarul, întrebat care este „rețeta” după care și-a păstrat liniștea acasă.

Mihai şi Rozalia Șuhane nu au „decât” 65 de ani de căsnicie. „Ne-am căsătorit din iubire, în 1948. Când ne-am cunoscut, eram doi copii săraci. Avem o viaţă împlinită, cu bucurii și cu necazuri. Soțul meu are 95 de ani și a lucrat la CFR trei decenii. Eu am lucrat în fabrică 40 de ani. Tinerii divorţează în ziua de azi pentru că nu le convine nimic. Ei vor să trăiască bine, dar să nu muncească, asta este problema. Acum, una-două divorţează, nu trebuie să ducă şi răul, şi binele până la capăt”, a spus Rozalia Şuhane.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

O oră ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

O oră ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

2 ore ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

14 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

17 ore ago