Categories: Social

Lumanari aprinse de tinerii catolici, pe mormintele uitate din cimitire / FOTO

Ziua de 2 noiembrie este dedicată, în calendarul catolic, pomenirii tuturor răposaţilor creştini. Pentru că, într-o astfel de zi sfântă, pe fiecare mormânt ar trebui să ardă o lumânare, un călugăr salvatorian și câțiva tineri au încercat să facă asta, în două cimitire din Timișoara.

În anul 998, Sfântul Odilon, abate al mănăstirii benedictine din Cluny, a decis ca, la 2 noiembrie, să se facă pomenirea tuturor călugărilor răposaţi. Sub influenţa celor peste 1.000 de mănăstiri benedictine, răspândite pe tot întinsul Europei, întreaga creştinătate apuseană a adoptat acest obicei. Mult mai târziu, în anul 1311, Roma a stabilit în mod oficial ca, la 2 noiembrie, să fie celebrată pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi.

La Timișoara, călugărul salvatorian Barazsuly Pisti István, preot în Parohia Romano-Catolică „Inima lui Isus” Timişoara III Elisabetin, a ieșit, împreună cu o mână de tineri, pentru a aprinde câte o lumânare la mormintele lăsate în întuneric. „Împreună cu grupul de tineret Juventus Salvator am mers la cimitirele care apartin de noi, Rusu Șirianu și Calea Șagului. Am pus câte o lumânare acolo unde nimeni nu a aprins, pentru că, probabil, rudele nu sunt aici, în oraș. Ne aducem aminte prin rugăciune de cei care au plecat din lumea asta. Respectul pentru ei merge dincolo de hotarele vieții, iar pentru ei viața acum începe. Am ales să mergem noaptea, pentru că în timpul zilei oamenii au tot mers, aşa am putut vedea unde lipseşte flacăra”, explică părintele István.

Sâmbătă dimineaţă, cimitirul Rusu Şirianu a fost vizitat şi de copii parohiei Elisabetin. Seara a avut loc o liturghie specială pentru răposaţi, apoi preotul, însoţit de tineri, au mers la cimitir, unde s-au rugat. Părintele István vrea ca, anul viitor, să poată aprinde câte o lumânare la toate mormintele. Acum a văzut cât de multe sunt lăsate pradă uitării.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Oana Paraschiv

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

13 minute ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

33 de minute ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

O oră ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

13 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

16 ore ago