Categories: Administratie

Ministerul Sanatatii a aflat ca in spitale e mizerie si cere controale

Ministerul Sănătății vrea să verifice, de la 1 martie, curățenia din spitalele din România. Decizia a fost luată după ce medicul legist care s-a ocupat de cazul Ancăi Petrescu, arhitectul Casei Poporului, a declarat că femeia a murit din cauza unei infecții contractate pe perioada spitalizării la Timișoara. Șeful CJ Timiș e puțin uimit de solicitare.

Moartea Ancăi Petrescu, eveniment petrecut acum aproape trei luni, are efecte întârziate. După ce legistul care s-a ocupat de necropsie a declarat că aceasta fusese infectată cu piocianic, în urma internării de la Timișoara, a reacționat și Ministerul Sănătății. „Ca urmare a numeroaselor exemple apărute în mass-media referitoare la condiţiile igienico-sanitare precare din unele unităţi sanitare, ministrul Eugen Nicolăescu a elaborat o scrisoare pentru preşedinții de consilii judeţene, solicitându-le ca împreună, autorităţi centrale şi locale, să vină în sprijinul unităţilor sanitare care se confruntă cu dificultăţi de organizare şi asigurare a unor condiţii optime de curăţenie”, se arată într-un comunicat emis de minister.

Spitalul Județean Timișoara, în a cărui secție ATI a fost internată Anca Petrescu, este unul dintre puținele din România care raportează infecțiile nozocomiale. „Am scos de sub preş nişte situaţii obişnuite, dar care nu erau raportate. De aici au început controalele, măsurile şi tot felul de reacţii, unele mai apropiate de adevăr, altele mai depărtate de adevăr”, susține directorul medical al SCJUT, Florin Bîrsăşteanu. „La ATI avem un program electronic care înregistrează toate infecţiile care apar în secţie. Când am raportat prima dată, efectul a fost un control ca să te pedepsească, nu ce măsuri să luăm să reducem, să prevenim, să combatem aceste probleme care sunt peste tot prin lume”, a completat Dorel Săndesc, şeful clinicii de Anestezie Terapie Intensivă.

Președintele CJ Timiș, Titu Bojin, e oarecum mirat de solicitarea ministerului. „Aceste controale ar trebui să fie făcute tot timpul, nu doar atunci când vine ordin de la Ministerul Sănătății”, susține Bojin. Verificările se vor încheia la sfârșitul lunii mai, urmând ca rezultatele să fie făcute publice în iunie.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

13 minute ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

45 de minute ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

O oră ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

2 ore ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

2 ore ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

4 ore ago