Stăvilarul din Piața 700 va fi demontat bucată cu bucată, iar apoi va fi reasamblat pe un nou amplasament. Lucrarea, extrem de minuțioasă, va costa jumătate de milion de euro, dar, în final, Timișoara va avea un muzeu în aer liber unic în partea de vest a României.
În vara trecută, în timpul săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri a City Business Centre a fost scos la lumină un stăvilar din secolul al XVIII-lea, care făcea parte din sistemul de apărare din jurul bastionului. Foarte bine conservat, acesta era construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, având rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Specialiștii consultați de dezvoltatorul imobiliar au prezentat trei soluții de conservare și punere în valoare a vestigiilor. După ce Ministerul Culturii și-a dat acordul pentru una dintre ele, au început lucrările pregătitoare.
Întregul ansamblu arheologic, compus din aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră și 600 de piese din lemn, a fost scanat 3D. „Una din cele mai complexe operațiuni va fi demontarea și reconstituirea propriu-zisă a stăvilarului, în egală măsură complexă și spectaculoasă. Cel târziu în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa”, a declarat omul de afaceri Ovidiu Șandor. Toată operațiunea va fi realizată sub atenta supraveghere a arheologilor.
„Stăvilarul se află în pânza freatică, astfel că, după ce a fost descoperit, elementele sale constructive au fost supuse degradării din cauza contactului cu apa și aerul. În plus, din cauza înfundării canalizării orașului și a deversării produse în zona sitului, analizele realizate au arătat iminența unui atac bacteriologic asupra lemnului. De aceea, soluția de scoatere la suprafață a vestigiilor este salutară pentru punerea în valoare a întregului ansamblu”, susține arheologul Ovidiu Bozu, specialist la Muzeul Banatului. Restaurarea și conservarea pieselor care alcătuiesc stăvilarul va dura șase luni, fiecare piesă urmând să treacă prin mâinile experților. Operațiunea de remontare a pieselor originale ale stăvilarului va începe în toamna acestui an. Costul lucrării va fi suportat de dezvoltatorul imobiliar și este estimat să ajungă la jumătate de milion de euro.
Invalid Displayed Gallery
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…