Categories: Cultura

Fatada Operei, refacuta cu piedestaluri pentru statui

Ministerul Culturii ar putea finanța refacerea fațadei Operei Române, iar cele două statui care sunt ascunse în acest moment ar putea fi puse pe niște piedestaluri de-o parte și de alta a intrării principale. Aceasta este varianta preferată de primarul Nicolae Robu, care e convins că fațada originală a clădirii nu „dă” bine cu actualul aspect al Pieței Victoriei.

Fațada Operei Române ar putea fi refăcută undeva în 2015, dacă Ministerul Culturii va fi de acord cu propunerea venită de la Primăria Timișoara. Un proiect propriu-zis nu a fost depus încă. „La guvern noi am cerut doar finanţarea acestei idei, urmând ca proiectul să fie întocmit în acord şi cu disponibilitatea pe care guvernul o va arăta printr-un angajament oficial de a finanţa acest proiect. Avem promisiuni deocamdată că acest obiectiv va fi finanţat, dar nu avem un act oficial de aprobare a finanţării. Sperăm ca el să ne vină cât mai curând”, spune primarul Nicolae Robu. Clădirea ar avea nevoie, de fapt, de reparații capitale, dar suma la care ar ajunge acestea este foarte mare. „Ne-am bucura, într-o primă etapă, să se aprobe intervenţiile la acoperiş şi faţadă şi într-o etapă următoare pentru restul”, afirmă edilul.

Lui Robu nu-i surâde ideea de a readuce Opera la înfățisarea originală. „Faţada trebuie refăcută păstrându-i aspectul de acum, conferit poate de cel mai mare arhitect pe care l-am avut, de Duiliu Marcu, şi care este în consonanţă, în armonie cu aspectul de ansamblu actual al Pieţei Victoriei (…) Opera a fost foarte frumoasă în forma ei iniţială, dar atunci tot contextul arhitectural era altul. După părerea mea, acea formă iniţială nu s-ar mai integra la fel de bine în actualul aspect al Pieţei Victoriei”, explică primarul. Cele două statui care s-ar afla sub actuala fațadă ar urma să fie scoase la lumină, dar într-un alt amplasament. „Acele statui ale împăratului şi împărătesei care sunt, sperăm că sunt, aşa cum se spune, ascunse în nişele care au existat în frontispiciu cred că trebuie scoase la vedere, dar nu în poziţia lor oficială, pentru că nu mai cadrează cu aspectul actual, ci trebuie postate pe piedestaluri care să fie amplasate de o parte şi de alta a intrării în Operă”, mai spune Nicolae Robu. O astfel de lucrare nu poate fi pusă în practică însă în acest an. „Trebuie organizată licitaţie, procedura de iniţiere a proiectului ia foarte mult timp până să înceapă lucrările pe teren. Dar, în 2015, până la sfârşitul anului, cred că ar putea fi finalizate lucrările în ceea ce priveşte faţada”, susține primarul Timișoarei.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

9 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

13 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

14 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

15 ore ago