Ar putea fi plătiți cu tichete, din care, odată preschimbate în bani, să fie reținute la bugetul de stat contribuțiile pentru pensii și sănătate. E soluția oferită de deputatul Horia Cristian pentru ca zilierii, femeile care fac curățenie sau cei care colectează fier vechi să intre în legalitate. În România sunt circa două milioane de oameni care lucrează la negru.
Deputatul liberal Horia Cristian, alături de alți colegi, propune un pachet de legi care să vină în sprijinul celor care, deși muncesc, nu au acte. „Se referă la acea categorie de oameni care, în mod tradițional, lucrează fără carte de muncă. Este foarte complicat pentru ei să se înroleze într-una din formele legale de muncă. Este foarte greu pentru un zilier sau o femeie care face curățenie să-și facă PFA”, susține liberalul. Proiectul prevede și posibilitatea menținerii, pentru o anumită perioadă de timp, a ajutoarelor sociale, dar totul depinde de cât ar afecta asta bugetul de stat. „Avem ultimele discuții cu Ministerul Muncii legate de acest subiect, pentru că motivul cel mai important motiv pentru care oamenii refuză să se angajeze, în special în zonele sărace, este că pierd ajutorul social. Încercăm să vedem care ar impactul asupra menținerii pentru o perioadă limitată de timp, în anumite condiții, a ambelor forme de susținere”, mai spune Cristian.
Sistemul din care s-a inspirat funcționează de ani buni în Belgia și Franța, unde a durat circa zece ani până să ajungă la maturitate. „Într-o lume ideală, în care acest mecanism ar funcționa corect, ar aduce la bugetul de stat între 1,2 și 1,5 miliarde de lei. Este o sumă extrem de importantă, dar evident că nu se va întâmpla în primul an. Dacă în primul an în Belgia s-au înregistrat 700.000 de ore de muncă în acest fel, în 2012 s-au înregistrat 170 de milioane”, afirmă deputatul. În România sunt în jur de două milioane de oameni care lucrează la negru. „Ei vor fi plătiți cu niște tichete pe care le preschimbă în bani. În momentul în care le preschimbă, se rețin niște taxe și impozite în cuatum de 15%. Deci pe un tichet de 10 lei, omul primește 8,5 lei și se creează automat un rol în care i se certifică asigurarea socială și cea de sănătate”, a conchis Horia Cristian.
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…