Categories: EconomicPolitica

Horia Cristian vrea sa bage in legalitate menajerele si zilierii

Ar putea fi plătiți cu tichete, din care, odată preschimbate în bani, să fie reținute la bugetul de stat contribuțiile pentru pensii și sănătate. E soluția oferită de deputatul Horia Cristian pentru ca zilierii, femeile care fac curățenie sau cei care colectează fier vechi să intre în legalitate. În România sunt circa două milioane de oameni care lucrează la negru.

Deputatul liberal Horia Cristian, alături de alți colegi, propune un pachet de legi care să vină în sprijinul celor care, deși muncesc, nu au acte. „Se referă la acea categorie de oameni care, în mod tradițional, lucrează fără carte de muncă. Este foarte complicat pentru ei să se înroleze într-una din formele legale de muncă. Este foarte greu pentru un zilier sau o femeie care face curățenie să-și facă PFA”, susține liberalul. Proiectul prevede și posibilitatea menținerii, pentru o anumită perioadă de timp, a ajutoarelor sociale, dar totul depinde de cât ar afecta asta bugetul de stat. „Avem ultimele discuții cu Ministerul Muncii legate de acest subiect, pentru că motivul cel mai important motiv pentru care oamenii refuză să se angajeze, în special în zonele sărace, este că pierd ajutorul social. Încercăm să vedem care ar impactul asupra menținerii pentru o perioadă limitată de timp, în anumite condiții, a ambelor forme de susținere”, mai spune Cristian.

Sistemul din care s-a inspirat funcționează de ani buni în Belgia și Franța, unde a durat circa zece ani până să ajungă la maturitate. „Într-o lume ideală, în care acest mecanism ar funcționa corect, ar aduce la bugetul de stat între 1,2 și 1,5 miliarde de lei. Este o sumă extrem de importantă, dar evident că nu se va întâmpla în primul an. Dacă în primul an în Belgia s-au înregistrat 700.000 de ore de muncă în acest fel, în 2012 s-au înregistrat 170 de milioane”, afirmă deputatul. În România sunt în jur de două milioane de oameni care lucrează la negru. „Ei vor fi plătiți cu niște tichete pe care le preschimbă în bani. În momentul în care le preschimbă, se rețin niște taxe și impozite în cuatum de 15%. Deci pe un tichet de 10 lei, omul primește 8,5 lei și se creează automat un rol în care i se certifică asigurarea socială și cea de sănătate”, a conchis Horia Cristian.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

11 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

14 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

15 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

17 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

17 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

17 ore ago