Categories: Administratie

„Mostenirea” Ciuhandu, pusa in practica de Robu: lucrari de 673 milioane de lei in Timisoara

Primăria Timișoara are în prezent în derulare 24 de proiecte cu finanțare europeană, în sumă totală de 673 milioane de lei. Nicolae Robu admite că toate au fost depuse în mandatul fostului edil. Totuși, liberalul susține că nu e greu să scrii proiecte, ci să le pui în practică.

Printre proiectele aflate în lucru la Timișoara se numără reabilitarea zonei Cetate, refacerea malurilor Begăi, reabilitarea străzii Iancu Văcărescu, subpasajul de la Michelangelo, retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare sau modernizarea reţelelor de alimentare cu apă. Alte proiecte nu au fost nici măcar atribuite, cum ar fi extinderea liniei de troleibuz până la Dumbrăvița, care ar trebui să fie gata în septembrie 2014, reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Ștefan cel Mare sau sistemul de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, cu termen de finalizare în noiembrie 2014.

„Proiectele totalizează 673 de milioane de lei în urma licitaţiilor, deși inițial aveau valori mai mari. Noi am parcurs diverse faze şi am putut să facem şi plăţi, care au ajuns la 332 de milioane de lei. Aşa cum se întâmplă la proiectele cu finanţare externă, mai întâi trebuie să avansezi bani de la tine pentru susţinerea lor şi îţi primeşti banii înapoi după ce se face o verificare a ceea ce ai realizat”, explică Nicolae Robu. Conform acestuia, municipalitatea a primit deja înapoi de la UE 278 de milioane de lei. „Aceştia sunt banii absorbiţi. Înseamnă peste 60 de milioane de euro. Este o performanţă deosebită”, mai spune primarul.

Robu admite că toate cele 24 de proiecte au fost depuse spre finanțare în timpul lui Gheorghe Ciuhandu, dar crede că greu nu e să scrii proiecte, ci să le poți pune în practică. „Toată lumea are proiecte. În faza a doua, după jurizare, trebuie să semnezi contractul de finanțare și trebuie să te gândești bine dacă ești în stare să-l manageriezi. Obligațiile semnate, dar neasumate au consecințe grave, poți fi obligat să dai toți banii inapoi. Când semnezi contracte, trebuie să-ți prefigurezi cashflow-ul. Foarte multă lume care a făcut proiecte aprobate nu au semnat decât o parte din ele, nesimțindu-se în stare să le gestioneze”, susține edilul șef. „Nu am preluat și nu voi prelua niciodată de acum înainte meritele altora. Voi continua întotdeauna cu plăcere ce au început predecesorii, pentru că niciunul nu suntem eterni, nu începe și nu se termină lumea cu noi”, a mai spus Nicolae Robu.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Anunţ Ghiroda

Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu COMUNA GHIRODA anunță publicul…

2 ore ago

La Timișoara are loc Festivalul Muzicii de Cameră, în organizarea UVT

În luna mai, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara organizează…

2 ore ago

Continuă operațiunile de măturat stradal. E necesară parcarea alternativă

La Timișoara continuă campania de salubrizare stradală începută pe străzi, în luna aprilie. Această campanie…

2 ore ago

Accident pe Calea Buziaşului. Un pieton, în stare gravă după ce a fost acroşat de o autoutilitară

Incident rutier grav, marţi în jurul orei 9.30 pe Calea Buziaşului. Un muncitor care lucrează…

2 ore ago

Oţelul are 2-0 în finala campionatului de futsal cu CFR Timişoara

Decizia de a menaja titularii şi a juca cu rezervele în ultimul meci din play-off…

3 ore ago

Nicolae Robu nu e nici ipocrit şi nici populist, precum timişorenii de la care aşteaptă voturi. Astfel că vrea pensie specială

Motto: “Am spus că sunt de acord cu pensiile speciale. Eu nu sunt ipocrit. Nu…

4 ore ago