Categories: Administratie

Stoia vrea spatii comerciale la parterul Operei, inspre strada Marasesti / Robu e de acord

Parterul clădirii noi a operei din Timișoara, situat înspre strada pietonală Mărășești, ar putea fi transformat în spații comerciale. E ideea viceprimarului Traian Stoia, care spune însă și că banii ar rămâne la teatru și operă. Pe de altă parte, Ministerul Culturii ar fi promis municipalității un sprijin financiar neprecizat pentru repararea mai multor monumente din oraș. Primarul Robu spune că măsura va fi luată pentru animarea străzii Mărășești.

Conform viceprimarului Traian Stoia, municipalitatea a solicitat sprijin financiar de la guvern pentru repararea unor monumente istorice din Timișoara. „Avem promisiunea că vor primi în primăvară. Nu am cerut exact o sumă, am cerut un sprijin de la Ministerul Culturii”, a declarat social-democratul. Printre monumentele propuse pentru reabilitare se numără obeliscul Sf. Ecaterina din cimitirul din Calea Lipovei, Coloana Fidelității, statuia Lupoaicei, statuia din fața policlinicii spitalului de copii, Sf. Treime din Piața Unirii sau Sf. Ioan Nepomuk din Piața Libertății.

O altă sumă de bani ar urma să fie repartizată pentru clădirea care adăposește Opera Română și Teatrul Național. Stoia a enunțat însă și o altă idee. „Intenționăm ca parterul să-l facem comercial. Se va închiria, iar banii vor rămâne la teatru, la operă… Dar zona trebuie să devină comercială. Nu ne-am gândit la ceva anume. Pentru asta a trebuit să verificăm, că oamenii aveau senzația că sunt proprietarii clădirii. Au doar exploatarea gratuită, proprietarul este Primăria Timișoara”, mai spune Stoia. Acesta nu a explicat de ce banii ar rămâne la cele două instituții, dacă proprietarul este primăria. În imobilul la care se referă acesta, situat, practic, în partea din spate a Operei, lângă parcarea Hotelului Timișoara, se află în prezent atelierele celor două instituții de cultură. „Opera și teatrul dispun de alte spații, există o fabrică de decoruri în Freidorf, fac și export. N-o folosesc pentru că lucrează aici, e mai comod în centru, unde să ocupi suprafețe care valorează 15-20 euro/mp”, a mai spus viceprimarul. (sursa foto: ratt.ro)
UPDATE: Primarul Nicolae Robu este de acord cu această intenție. „E anormal ca în zona 0 a orașului să fie niște ateliere – croitorie, Dumnezeu știe ce mai e acolo. Vom verifica ce se întâmplă în acele spații. Traian Stoia mi-a spus ca sunt ateliere, eu nu le-am vizitat. Vom vedea ce se intâmplă exact acolo.Nu e prea firesc ca fabrica de decoruri să aiba contracte în străinătate, iar pt nevoile instituțiilor culturale din Timișoara să apelam la instituții din București, la prețuri mult mai mari. Dorim ca strada Mărășești să fie cât mai animată”, a spus Robu.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

15 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

19 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

20 de ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

22 de ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

23 de ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

23 de ore ago