Episcopia Romano-Catolică din Timişoara reclamă ilegalități în ceea ce privește construirea unei grădinițe pe un teren pe care îl revendică în instanță. Aceasta este ridicată de o firmă privată, care are autorizație de construire de la primărie, însă episcopia susține că actul a fost eliberat în baza unui extras fals de carte funciară.
Bunurile Bisericii Romano-Catolice au fost naționalizate în 1949, de fostul regim comunist. Printre acestea, și fostul complex al Mănăstirii Marienheim, situat pe strada Aurora, numerele 6-8. Terenul pe care îl reclamă acum Episcopia Romano-Catolică are peste 2.000 de metri pătrați și a trecut de la un proprietar la altul de-a lungul timpului. După revoluţie, a ajuns la Servagromec și, ulterior, la Dan Vasile Cristurean. Conform preotului Nicolae Lauș, director al Cancelariei Episcopale, în 2012, terenul a fost ipotecat de Constantin și Cornelia Drăghici, pentru o altă societate lui Cristurean, ginerele celor doi. ANAF a executat silit Profal International SRL și a scos la licitație terenul. „La 13 septembrie 2013 ne-am trezit cu o serie de utilaje pe terenul revendicat de episcopia noastră și cu gardul spart. Am fost informaţi că terenul este proprietatea Constructim, care, în momentul de față, construieşte acolo o grădiniţă. Terenul este revendicat de Episcopia Romano-Catolică, printr-un proces care durează din 2005”, spune Lauș. Reprezentanții episcopiei au mers, luni, în audiență la primarul Nicolae Robu, dar nu au mari speranțe că lucrările de construcție vor fi oprite. „Acum se tergiversează revocarea autorizaţiei de construire, până această clădire va fi ridicată. În trei săptămâni poate fi gata. O autorizaţie de demolare e mai greu de obţinut. Se doreşte acum înfiinţarea unei comisii care să analizeze în ce bază s-a eliberat autorizația de construire, dar constructorul lucrează intens”, mai spune preotul Lauș. Autorizația a fost emisă pe 25 martie, iar lucrările au început imediat.
Primarul Nicolae Robu spune, pe de altă parte, că lucrurile nu sunt atât de simple. „Extrasele CF nu le emite primăria. Trebuie să fim atenți puțin, primăria a emis o autorizație pe baza unei documentații care e conform cerințelor. Unul dintre documente se suspectează că ar fi un fals. Prin urmare, pentru că și mie mi se pare fals, dar nu pot să decretez asta, am dispus să se solicite firmei care execută lucrările să le sisteze temporar, până când se dovedesște falsul. Nu putem să anulăm autorizația de construire pe bază de bun simț, ci doar când acel fals este demonstrat. Am cerut OCPI să ne comunice dacă documentul care a existat ca piesă la dosar este autentic sau nu. Dacă este un fals, vom anula autorizația. Mai departe nu este prerogativa instituției primăriei să lămurească lucrurile. Dacă cineva a făcut falsul, trebuie identificată persoana respectivă și trebuie sancționată conform legii, indiferent cine este și din ce instituție este”, a declarat edilul.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…