Praful saharian despre care s-a vorbit atât de mult la începutul lunii aprilie n-a afectat aproape deloc Timișoara. Specialiștii de la Universitatea Politehnica au monitorizat evoluția acestei „invazii” și au ajuns la o concluzie liniștitoare.
Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) face parte din reţeaua naţională Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO), care utilizează instalaţii de teledetecţie care au la bază tehnici avansate de optică, spectroscopie şi lasere. În aceste zile, Europa a fost supusă unor fenomene naturale deosebite, cauzate de intruziuni în atmosfera terestră de particule minerale de origine sahariană. Norul de praf a fost generat de furtuna ce a avut loc pe 29 martie în Sahara, particulele fiind transportate de cicloane spre Europa de Vest şi Centrală, apoi spre Europa de Est.
Asemenea fenomene pot afecta sănătatea populației, siguranţa aviaţiei și funcţionarea instalaţiilor care valorifică energia solară și pot ridica probleme deosebite, alertele fiind semnalate în multe ţări. UPT a fost solicitată să monitorizeze „invazia” de praf saharian, în condițiile în care staţia de la Garmisch, din Germania, măsurase concentraţii ridicate. Praful a ajuns deasupra României în seara de 4 aprilie. Laboratorul multifuncţional de la Centrul de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării a studiat evoluția de intruziunii de praf la nivelul Timişoarei.
În ziua de maxim a fost identificat un strat de praf la 4-5 km altitudine (concentraţii de până la 60 µg/m3) şi prezenţa unor nori formaţi la altitudine joasă, care au împiedicat apoi urmărirea fenomenului în detaliu. În aceste condiții, maximul fluxului de particule estimat pentru zilele de 4 și 5 aprilie nu a fost atins, fenomenul fiind mult mai redus faţă de anvergura prognozată de modelele internaţionale. Monitorizarea cu instrumentele standard ale laboratorului a arătat, de asemenea, că nu s-au depăşit limitele maxim admise, nici la specia PM, nici la Nox, SO2, CO, O3.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…