Categories: Sănătate

Asistentele medicale pot lucra pana la 65 de ani, dar deficitul din spitale ramane

Prelungirea vârstei de pensionare a asistenţilor medicali e o soluție parțială a problema lipsei personalului din unităţile sanitare. Ordonanţa de urgenţă prin care asistenţii medicali şi moaşele au, din nou, dreptul de prelungire a activităţii până la 65 de ani nu rezolvă deficitul de personal din spitale.

Peste 4.000 de asistente din toată ţara vor putea lucra în continuare în spitale, deși împliniseră vârsta de pensionare. Ministerul Sănătăţii a schimbat limita de vârstă pentru ieşirea la pensie a acestora, de la 62 la 65 de ani. Totuși, situația nu e deloc simplă. „Unele unități sanitare au aplicat deja prevederile Legii nr. 53/ 2014, pensionând asistentele medicale care îndeplineau condițiile legale. De asemenea, în intervalul aprilie-mai 2014 rămân aplicabile prevederile Legii 53/2014, ceea ce înseamnă că pentru toți salariații care îndeplineau condițiile de pensionare contractul individual de muncă a încetat de drept”, explică Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România. Sindicaliştii spun că problema este cu atât mai gravă cu cât deficitul sever de personal în sistemul sanitar duce la incapacitatea unităților de a asigura serviciilor medicale de calitate. „Potrivit datelor INS, între 1990 și 2012 sistemul public de sănătate a pierdut 30.000 de asistente medicale. În acest context este evident că singura soluție viabilă o reprezintă îndeplinirea de către guvern și de Ministerul Sănătății a uneia dintre solicitările pe care Federația «Solidaritatea Sanitară» din România a adresat-o în mod consecvent în ultimii ani: deblocarea angajărilor în unitățile sanitare publice”, a mai spus Rotilă.

Pe de altă parte, un număr semnificativ de asistente care îndeplinesc vârsta de pensionare nu vor să îşi mai prelungească contractul până la 65 de ani. Decizia lor este justificată, mai spune preşedintele federației, după oboseala adunată în ultimii an, în care au fost nevoite să lucreze suplimentar pentru a acoperi efectele deficitului de personal, mai exact, pentru a efectua sarcinile de lucru ale colegelor plecate.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

8 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

9 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

11 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

13 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

13 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

13 ore ago