Ultimul cetățean de onoare al Timișoarei, scriitorul Ion Marin Almăjan, i-a revoltat pe membrii Societăţii Timişoara. Aceștia susțin că acordarea acestui titlu este „o dezonoare a martirilor și idealurilor revoluției timișorene” și consideră că Almăjan este „un activist de primă însemnătate al culturii ceauşiste”. Scriitorul a primit diploma de cetățean de onoare la ultimul plen al CL, la mijlocul lunii mai.
Scriitorul Ion Marin Almăjan a primit titlul de cetățean de onoare al Timișoarei la propunerea directorului Filarmonicii „Banatul”, Ioan Gârboni. În referatul de motivare se precizează că titlul i-a fost decernat omului de litere „pentru vasta sa activitate ce a condus la promovarea municipiului Timişoara”. Societatea Timișoara susține însă că acest gest este revoltător și nu are nicio legătură cu onoarea, în condițiile în care Almăjan a fost un „activist de primă însemnătate al culturii ceaușiste”. „Într-o vreme de confuzie valorică și de rătăcire a reperelor morale asistăm la un fals și uz de fals public prezent în motivația prin care se justifică acordarea titlului de Cetățean de onoare al orașului revoluției române scriitorului Ion Marin Almăjan (…) suntem anunțați de cei care au urzit împodobirea Timișoarei cu asemenea «onoare» că scriitorul Ion Marin Almăjan ar fi fost un dizident al epocii culturale ceaușiste. Nu ni se spune un cuvânt și despre faptul că același a servit cu zel dictatura comunistă din funcțiile de director al editurii Facla sau de redactor șef adjunct al ziarului de partid Drapelul roșu. (…) Declarăm public, spre știința timișorenilor, că onoarea acordată prin acest titlu fostului propagandist comunist Ion Marin Almăjan este o dezonoare a martirilor și idealurilor revoluției timișorene”, se precizează într-un comunicat al Societății Timișoara, semnat de Florian Mihalcea.
Ion Marin Almăjan s-a nascut la 16 noiembrie 1940, la Dalboșeț, în județul Caraș-Severin. Din punct de vedere profesional, a fost redactor, şef secţie de cultură, redactor-şef adjunct la ziarul „Drapelul roşu” (1966-1979), director al Editurii „Facla” (1979-1989), şef secţie de cultură, publicist comentator la ziarul „Renaşterea bănăţeană” din Timişoara, director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural şi Naţional Timiş (2000-2005). Almăjan este, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…