Categories: Social

Pompierii de la ISU, eroi in Serbia, dupa o saptamana intr-o zona minata / FOTO

Pompierii militari din Timișoara au muncit pe brânci, timp de o săptămână, într-una dintre cele mai grav afectate localităţi din Serbia, după ruperea digului de pe Sava. Când au venit românii, la Jamena, apa depăşea doi metri, iar situaţia risca să scape de sub control. Timișorenii au rămas în zonă după plecarea ungurilor și a slovenilor, care s-au temut de minele aflate încă în apă, din timpul războiului.

Localitatea Jamena, situată chiar la graniţa cu Croaţia, a fost îngropată sub ape în câteva secunde după ce digul de pe Sava a cedat în zona croată. Din fericire, localitatea fusese evacuată în totalitate în momentul în care furia apelor nu a mai putut fi stăpânită. Majoritatea sârbilor din zonă, a căror viaţă începe să reintre în normal, sunt convinşi că digul a fost distrus intenţionat de croați, care au vrut să scape de probleme. Dincolo de apa care, în unele locuri, depășea doi metri adâncime, pericolul venea din altă parte, mult mai mare și cu potențiale consecințe mult mai dramatice. Sârbii le-au spus direct salvatorilor veniţi cu echipamente de intervenţie din România, Slovenia şi Ungaria că ar putea da peste mine anti-tanc şi anti-persoană în apele tulburi din Jamena.

Întreaga zonă de frontieră a fost minată cu mulţi ani în urmă, în timpul conflictului sârbo-croat. Sârbii bănuiau că apele râului Sava ar fi putut aduce cu ele mai multe bombe din timpul războiului. După ce câteva ore au făcut o adevărată demonstrație de forță, ungurii și slovenii au anunțat brusc că se retrag. Și-au strâns bagajele și duși au fost. Românii au rămas însă. „Nici nu s-a pus problema plecăm. Am venit să ajutăm și le-am spus tuturor că vom rămâne până la revenirea situației la normal. Asta i-a mișcat pe sârbi, care ne-au tratat ca și pe frații lor. Cu casele distruse și agoniseala de o viață pierdută, au împărțit cu noi și ultima îmbucătură de pâine. Aproape la fiecare casă, oamenii ne întindeau mese cu tot ce le mai rămăsese. Inițial am refuzat, dar apoi ni s-a spus că sârbii se simt foarte jigniți dacă cineva îi refuză”, povestește căpitanul Codruț Brândușoiu, șeful pompierilor detașați pentru o săptămână în Serbia.

Sute de animale au fost salvate de echipele mixte româno-sârbe, din podurile caselor sau de pe locurile mai înalte din localitate. Pompierii le-au adus furaje cu bărcile pneumatice chiar la fața locului. Alte mii de cadavre de animale au fost adunate pentru a evita o adevărată bombă ecologică, la Jamena. Pompierii de la ISU Banat au acționat cu trei autospeciale, bărci pneumatice și mai multe pompe. Ei au avut, de asemenea, și o cisternă, pentru a duce apă potabilă persoanelor sinistrate.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

7 minute ago

Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…

38 de minute ago

Accidentul de la miezul nopţii. S-a răsturnat cu maşina în câmp

O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…

O oră ago

Marilen Pirtea, desemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional

În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…

2 ore ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

20 de ore ago