Colibasanu a ratat Everestul, dar a cucerit Shisha Pangma

Horia Colibășanu s-a întors acasă, după ce nu a reușit să ajungă, fără oxigen suplimentar și șerpași, pe cel mai înalt vârf din lume. Vremea rea i-a dat peste cap toate planurile, așa că, pentru a nu-și pune viața în pericol, a decis să renunțe. De această dată. Totuși, el și-a adăugat în palmares încă o performanță: cel de-al șaptelea „optmiar” cucerit în aceleași condiții dificile.

Horia Colibăşanu a reuşit să ajungă pe vârful Shisha Pangma (8.027 metri), al șaptelea „optmiar” din palmaresul său, atins fără oxigen suplimentar sau ajutor din partea şerpaşilor. Horia a plecat în expediţie cu dorinţa de a urca la 8.848 de metri, pe Everest, dar vântul puternic şi condiţiile meteo nefavorabile l-au întors din drum. Dezamăgirea a fost foarte mare, dar ascunde, în spatele cuvintelor, promisiunea unei reîntoarceri. „Eşti foarte dezamăgit să renunţi… trebuie să te împaci cu situaţia. Am avut două încercări de a urca spre vârf, una pe 17 mai, una pe 24 mai. Din păcate, pentru cei care merg fără oxigen este necesară o prognoză meteo bună, care să includă vânt sub 30 de km la oră. Noi am avut o prognoză de 30-35 de km pe oră, dar în timp ce urcam creştea ca şi intensitate. Nu am vrut să forţăm lucrurile, pentru că o ascensiune pe vânt puternic ar fi însemnat să ne pierdem degete de la mâini şi de la picioare din cauza degerăturilor şi riscul era prea mare, aşa că am decis să renunţăm”, spune Colibășanu.

Nici coborârea nu a fost lipsită de probleme. Horia Colibăşanu şi coechipierul său slovac, Peter Hamor, au fost nevoiţi să decidă între a rămâne o săptămână fără mâncare şi gaz în tabăra de bază avansată de pe Everest sau a risca să treacă printr-o vale în care cădeau avalanşe la fiecare zece minute, singura cale de a coborî. „A trebuit să ne retragem din tabără prin zăpadă de peste un metru. Problema mare era că trebuia să trecem prin acea vale, altfel rămâneam blocaţi acolo o săptămână. Am decis să riscăm. prin zapadă. Au fost avalanşe la câteva sute de metri de noi. Situaţia în sine era periculoasă şi, deşi noi credeam că expediţia s-a terminat, atâta timp cât esti la peste 5.000 de metri poate fi periculos oricând”, povestește alpinistul. Horia s-a întors totuşi cu o reuşită: cucerirea celui de-al șaptelea vârf peste 8.000 de metri, fără oxigen suplimentar sau ajutor din partea şerpaşilor.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Numărătoare paralelă USR pentru Timişoara: Elena Lasconi, pe primul loc cu 36%

Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…

O oră ago

Bucurie maximă la sediul USR Timiș, la aflarea rezultatelor exit-poll

Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…

2 ore ago

Rezultate exit-poll. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi intră în turul II al alegerilor prezidenţiale!

Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…

3 ore ago

Studenții din Timișoara se înghesuie la vot. Pe lista recordurilor de prezență, din nou apare Dobrești

Secțiile de votare din Complexul Studențesc, dar și deja celebra (electoral) localitate Dobrești, acolo unde…

5 ore ago

La ora 18.00, prezenţa la vot în Timişoara a fost mai mare decât media naţională

La ora 18.00, cu trei ore înaintea închiderii secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

6 ore ago

Eugen Dogariu, senator de Timiș, după vot: ” Sper într-un viitor mai bun pentru România și pentru județul Timiș”

Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…

8 ore ago