Categories: Social

Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si Sanzienele, sarbatori de 24 iunie

Credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici prăznuiesc marți nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care a vestit lumii că Iisus este Mesia și l-a botezat pe acesta în râul Iordan. Tot în 24 iunie, calendarul popular marchează sărbătoarea de Sânziene.

În fiecare an, la 24 iunie, în lumea creștină este celebrată nașterea lui Ioan Botezătorul. Este o excepție în calendarul religios, deoarece sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, considerată ziua nașterii pentru Împărăția Cerurilor. Cultul lui Ioan Botezătorul este foarte dezvoltat, atât în Biserica de Apus, cât și în cea Răsăriteană, fiindu-i consacrate mai multe sărbători: Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Nașterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) și Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).

Considerat Înaintemergătorul Domnului, Ioan Botezătorul este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar și cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. Scripturile ni-l înfățișează îmbrăcat în haină de păr de cămilă, cu cingătoare de piele, mâncând lăcuste și miere salbatică. El anunța venirea lui Iisus, spunând: „Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine (…) Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt”.

Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, și este fiul Elisabetei, verișoara Mariei, mama lui Iisus, și al rabinului Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ șase luni înaintea lui Iisus. Predicator ascet, a activat numai în preajma râului Iordan și l-a criticat public pe împăratul Irod Antipa, pentru că s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg. El a fost întemnițat în cetatea Machaerus. La o petrecere, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat în fața tatălui sau vitreg, Irod Antipa, cerându-i capul lui Ioan Botezătorul în schimbul favorului de a-i deveni amantă. Potrivit scripturilor, Ioan Botezătorul a fost decapitat în aceeași seară, capul său fiind dus Salomeei pe o tavă. Trupul lui a fost îngropat în orașul Samaria. Ulterior, împăratul Iulianus Apostata ar fi ars rămășițele lui Ioan Botezătorul, împrăștiindu-i cenușa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria, apoi la Constantinopol, de unde a fost dus în provincia Poitou, în Franța.

Tot în 24 iunie, calendarul popular consemnează sărbătoarea de Sânziene. Considerate adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile neumblate de om, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Serbarea de Sânziene sau Drăgaicele este denumită în limbaj popular și Amuțitul Cucului. Această pasăre cânta doar trei luni pe an, de la echinoctiul de primăvara (Buna Vestire) până la Sânziene. Când cucul încetează să cânte înainte de 24 iunie, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

12 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

12 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

19 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

19 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

19 ore ago