Categories: Economic

Stavilarul din Piata 700 va fi reasamblat in toamna, intre timp se lucreaza la al cincilea turn al CBC

Piatra de temelie la ultima din cele cinci clădiri ale City Business Centre a fost pusă marți după-amiază, în Piața 700. Construcția beneficiază de o finanţare europeană nerambursabilă de 26 de milioane de lei. Vechiul stăvilar găsită pe locul în care se va ridica imobilul va fi reasamblată la mică distanță, în această toamnă.

City Business Excellence Centre este ultima clădire a complexului CBC, iar construcția ei a trenat puțin din cauza descoperirii, pe locul fundației, a unui stăvilar din secolul al XVIII-lea, care făcea parte din sistemul de apărare din jurul bastionului. Foarte bine conservat, acesta era construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, având rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Ministerul Culturii și-a dat acordul pentru una dintre soluțiile de conservare propuse de dezvoltatorul proiectului, iar în februarie au început operațiunile de extragere a stăvilarului. Acum, după finalizarea acestora, poate începe efectiv construcția clădirii. Aceasta beneficiază de o finanţare europeană de 26 de milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional. „Proiectul nostru va facilita accesul a minimum 15 firme, microîntreprinderi, respectiv întreprinderi mici, la o infrastructură de calitate menită să contribuie la dezvoltarea durabilă a acesteia. Companiile care vor avea activitate în CBEC vor crea cel puţin 100 de noi locuri de muncă”, spune Ovidiu Şandor, dezvoltatorul complexului de birouri. Stăvilarul a fost desfăcut piesă cu piesă, componentele fiind curățate, inventariate și depozitate în condiții adecvate. El va fi reasamblat, în această toamnă, în apropierea locului în care a fost descoperit, unde va fi realizat un muzeu în aer liber.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

43 de minute ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

2 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

3 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

7 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

7 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

8 ore ago