Categories: Social

Ziua Marinei la Timisoara: ultima editie fara vaporetto / FOTO

Pentru al cincilea an la rând, la Timișoara a fost celebrată, vineri, Ziua Marinei. În premieră, militarii din Forţele Navale Române au participat la acest eveniment, organizând, spre deliciul copiilor, ateliere de noduri marinăreşti. La anul, primăria speră ca transportul în comun cu vaporașe să fie funcțional, iar pe Bega să circule din nou pasagerii.

Ziua Marinei, organizată de Primăria Timişoara în zona vaporului D’Arc, a început fix la ora 10, așa cum era anunțat. Pentru că șefii primăriei, ai consiliului județean și ai prefecturii sunt în vacanță, la eveniment au asistat „vicii” Dan Diaconu și Florian Zanfir, respectiv subprefectul Marossy Zoltan. La ceremonialul militar de la Podul Tinereții au fost prezente Garda de Onoare şi Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. A fost dezvelită, de asemenea, o plăcuță dedicată aniversării a 150 de ani de la înființare a „Societăţii de Luntrişoare”, prima asociaţie de canotaj de pe actualul teritoriu al României. Pe finalul ceremoniei, a fost lansată pe apă o „ancoră” de flori, în memoria eroilor de la Marină. Copiii veniți în număr destul mare alături de părinți au fost fascinați de expoziţia de navomodele și de cea de machete de tehnică militară. Standul la care doi marinari împleteau cu dexteritate noduri a fost urmărit cu atenție de cei mici, care au primit atât brățări realizate în această tehnică, dar și postere și fluturași tematici.

Viceprimarul Dan Diaconu speră ca, anul viitor, după finalizarea proiectului de reamenajare a canalului Bega, Ziua Marinei să se desfășoare într-o zonă cu adevărat verde, iar transportul pe apă să fie deja funcțional. „Primăria Timişoara lucrează la caietele de sarcini pentru achiziţia ambarcaţiunilor, pe care ni le dorim electrice tocmai pentru a avea o zonă verde cu adevărat pe râul Bega. Probabil în primă instanţă vom achiziţiona două ambarcaţiuni. În februarie 2015, împreună cu alte municipalităţi din Europa, vom depune un proiect de finanţare pe programul Horizons 2020, prin care avem propuse alte câteva ambarcaţiuni, tot electrice, pentru râul Bega”, mai spune viceprimarul. Conform lui Diaconu, în Timișoara ar fi nevoie de opt ambarcațiuni, pentru ca transportul în comun să fie rentabil.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

18 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

18 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

18 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

19 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

19 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

20 de ore ago