Categories: Timp liber

Asian Dub Foundation a deschis in forta Festivalul Plai

Festivalul Plai a început vineri, iar cei care au venit la Muzeul Satului Bănățean, unde se desfășoară evenimentul, au avut parte de o „tratație” artistică pe cinste. Prima zi a fost închisă de Asian Dub Foundation, care nu și-a dezamăgit fanii și a oferit un concert care va fi greu de uitat. Sâmbătă, line-up de pe Scena Mare îi cuprinde pe Light in Babylon, Salao și Tito Paris.

Prima zi de Plai a început după-amiaza, când s-a dat startul la seria de workshop-uri pregătite special pentru acest eveniment. Până la lăsarea serii, când au început concertele, cei prezenți la festival au putut să se bucure de ateliere de tot felul, plimbări cu bicicleta, expoziții de fotografie, lecturi publice și nenumărate jocuri destinate atât celor mici, cât și celor mari. Primii au urcat pe Scena Mare de la Plai au fost Light in Babylon. Trupa îmbină diferite etnii și culturi: solista este din Israel, chitaristul, din Franța, iar cântărețul la santur (țambal) este din Turcia. Următorii au fost cei de la Balako, un proiect muzical autohton dedicat genurilor jazz și world music. Spectatorii au asistat la o călătorie muzicală pe ritmuri clasice de jazz, combinate genial cu sonorități tradiționale din folclorul balcanic, pigmentat cu influența latine. Una dintre piesele de rezistență a fost faimoasa „Șaraiman”, care a sunat incredibil de bine în acest aranjament muzical inedit.

Cel mai așteptat moment al serii inaugurale de la Plai a fost, de departe, concertul Asian Dub Foundation. Una dintre cele mai populare trupe de pe scena dub din Europa, înființată în 1993, la Londra, ADF are la activ festivaluri de legendă, precum Glastonbury sau Roskilde, dar și colaborări de senzație cu Beastie Boys, Primal Scream, David Bowie sau Radiohead. Vineri seară, au electrizat fanii veniți la Plai. „Flyover”, „The Signal and The Noise” sau „Zig Zag Nation” au făcut pe toată lumea să danseze și să se simtă bine. Publicul a luat-o razna în momentul în care, de pe scenă, muzicienii i-au invitat să vină la Londra, să viziteze Marea Britanie, în ciuda atitudinii de respingere pe care unii englezi o au față de români. A fost o oră și jumătate în care nimeni n-a putut sta pe loc, iar dacă ați ratat concertul, chiar aveți de ce să vă pară rău. Petrecerea de la Plai a continuat și după concert, cu multă muzică, în zona Chill. Sâmbătă pe Scena Mare de la Plai vor urca, pentru a doua oară, Light in Babylon, urmați de Salao și Tito Paris. Inițial, la Timișoara ar fi trebuit să vină Duquende, care însă a fost nevoit să anuleze concertul, din cauza unor probleme de sănătate. Salao este cel care i-a luat locul. La festival vă așteaptă, de asemenea, nenumărate workshop-uri pe Aleea Culturală. De la ora 15 se va da startul evenimentelor de la Scena 2, iar, de la aceeași oră începe și difuzarea peliculelor la Casa Filmelor.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

11 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

12 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago