Categories: Social

Guvernul e „darnic”: la 25 de ani de la momentul Decembrie 1989, a taiat banii pentru Memorialul Revolutiei

Chiar dacă anul acesta se împlinesc 25 de ani de la Revoluția din 1989, Guvernul României pare din ce în ce mai dezinteresat de Muzeul Memorialului Revoluției de la Timișoara. Bugetul anual al acestuia este mai mic decât în 2013, deși acești bani trebuie să ajungă și pentru evenimentele din decembrie, când se împlinesc 25 de ani de la revoluție. Acum un an și jumătate, oficialii Ministerului Culturii promiteau un nou muzeu. Totul a rămas însă doar în stadiul de vorbe.

Vicepreședintele Asociației Memorialul Revoluției, Gino Radu, spune că bugetul de anul acesta este semnificativ decât anul trecut. Banii vin de la guvern, prin Ministerul Culturii, iar în 2013 au fost alocați 800.000 lei, față de un milion de lei, sumă primită în 2013. Cu toate acestea, aniversarea de 25 de ani de la Revoluție va fi sărbătorită așa cum se cuvine. „Avem multe proiecte. Chiar și cu acești bani puțini, avem multe proiecte. În planul de cercetare vom scoate următorul număr din buletinul informativ, numărul 14. (…) Lucrăm cu un grup mai larg, de 12 persoane, la o enciclopedie în trei volume despre Revoluția din Timișoara. Sperăm să fie gata până în luna decembrie. Mai avem o lucrare despre ceea ce se întâmpla în spitalele din Timișoara în decembrie 1989 și avem în pregătire un simpozion internațional, la începutul lunii decembrie. Va fi realizat în colaborare cu Academia Civică din București la care vor lua parte istorici din Franța, Anglia, Germania și fostele țări comuniste”, spune Gino Radu. Reprezentanții memorialului pregătesc și un nou monument care să marcheze aniversarea de 25 de ani, respectiv o coloană de marmură.

În martie 2013, ministrul Culturii de la acea vremea, Daniel Barbu, promitea că, până la finele anului 2014, Timișoara va avea un muzeu modern al Revoluției, a cărui construcție va fi finanțată de Ministerul Culturii. O parte a acestuia irma să fie deschisă în subpasajul din Piața Victoriei. „Există un proiect care s-a înfiripat și autorul moral este senatorul Ben-Oni Ardelean. Obiectivul este de a duce mai departe muzeul pe un loc de și mai mare vizibilitate națională, care să aducă și vizitatori din toată lumea. Revoluția este un brand al orașului și cred că trebuie să marcăm mai bine în spațiu acest lucru”, declare Barbu. La un an și jumătate de atunci, USL a devenit amintire, iar de modernul muzeu al Revoluției s-a ales praful.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago