Categories: Primăria Timişoara

Parcurile din Timisoara, ale nimanui! Horticultura nu vrea sa lucreze la tarife mici si face doar interventii de urgenta

Ca să nu se transforme toate parcurile în jungle, pentru că toate contractele de întreținere spații verzi sunt expirate, primăria a apelat la serviciile propriei societăți. Horticultura lucrează însă doar în regim de urgență, pe solicitări punctuale, și nu vrea să facă asta pe termen lung, deoarece șeful societății subordonate CL nu este de acord cu prețurile plătite pe servicii, considerate prea mici.

Parcurile și spațiile verzi din Timișoara sunt, în acest moment, lăsate de izbeliște, pentru că, spune primarul Nicolae Robu, toate contractele de întreținere încheiate de municipalitate cu diverse firme au expirat. De ele se ocupă acum, în regim de avarie, Horticultura SA, care însă nu vrea ca situația să dureze prea mult. Asta, pentru că prețurile pe care le plătește primăria pentru serviciile prestate sunt cele obținute prin licitațiile cu care s-au câștigat contractele acum expirate. „Horticultura a făcut mai multe intervenții de urgență, a tăiat ambrozia, de exemplu. Situația aceasta e temporară, poate dura câteva săptămâni sau câteva luni. Horticultura nu vrea să preia această sarcină pe câteva luni. Exista rețineri deocamdată, ba chiar refuz, am înțeles, de asumare a lucrprilor la tarifele care au fost stabilite în urma licitațiilor anterioare. Am explicat clar societății ca nu putem proceda la alte tarife decât în urma unor licitații. Aș prefera ca toate spațiile verzi din oraș să fie preluate de Horticultura, pentru că am văzut că există know how-ul necesar, un număr de angajați important, dotarea tehnică, pepinieră, sere… Este un avantaj să colaborezi cu o societate care îți este în subordine, dar nu putem să ignorăm aspectul economic”, spune primarul Nicolae Robu.

Practic, șeful Horticultura, Andrei Drăgilă, susține că nu poate furniza servicii de calitate la prețurile „de dumping” practicate de firmele private care au avut contracte cu municipalitatea. „Dacă unele firme au oferit prețuri mici, au oferit servicii la aceste prețuri și n-am auzit să fi falimentat, atunci și Horticultura poate. Dacă timp de un an societățile care au avut alte sectoare au făcut lucrări, am pretenția ca și Horticultura să facă la fel. Dacă nu, ne vedem nevoiți să facem licitație, la care va câștiga cel mai bun”, mai spune Robu. Până atunci, Drăgilă trebuie să formuleze un punct de vedere oficial, care urmează să fie prezentat consiliului local, care va avea și cuvântul final. „Trebuie să existe un punct de vedere ferm asumat de conducerea de la SC Horticultura. Eu nu pot merge în fața CL să transmit discuții purtate”, susține primarul.

În aceste condiții, este foarte posibil să se ajungă în situația în care, timp de câteva luni, în parcuri să nu mai intervină nimeni. Întrebat de ce nu s-a organizat din timp licitație pentru spațiile verzi, deși se știa de expirarea contractelor, edilul a oferit o explicație foarte alambicată. „Nu știu din ce motive. Probabil a fost o disfuncție la nivelul Direcției de Mediu, că nu a demarat procedura dacă se merge pe licitații deschise sau dacă se face atribuire directă către operatorul propriu. Nu s-a știut până acum că în Primaria Timisoara dintotdeauna a existat o nerespectare a legii în privința spațiilor verzi. Legea prevede să existe o decizie de principiu a CL, dacă se merge la licitație deschisă sau se face atribuire directa către operatorul propriu. La PMT s-a mers în mod tacit pe varianta de licitație. Cel puțin administrația pe care o conduc și eu personal n-am știut că niciodată nu s-a luat această decizie. Când am aflat, era destul de târziu, am cerut să se facă preparativele pentru a putea intra în legalitate”, a declarat Robu. Conform primarului, în viitorul apropiat, CL se va pronunța în acest caz. Până atunci însă, parcurile s-ar putea transforma în adevărate păduri tropicale…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

7 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

8 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

9 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

13 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

14 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

15 ore ago