Categories: Primăria Timişoara

Poluarea din Timisoara, masurata pe banii primariei! Vor fi instituite taxe suplimentare pentru firme

Primăria ar putea plăti un studiu independent care să măsoare nivelul de poluare din Timișoara. Dacă rezultatele vor confirma acuzele aduse de timișoreni, firmele poluatoare ar putea plăti taxe mult mai mari și chiar ar putea fi scoase în afara orașului. Totul rămâne însă, momentan, în stadiul de intenție.

Acum aproape două săptămâni, primarul Nicolae Robu se declara oripilat de mirosurile pestilențiale pe care le-a simțit noaptea, în zona Soarelui, în timp ce vizita un șantier. Edilul a solicitat Gărzii de Mediu să facă un control la fabrica de lacuri și vopsele Azur, pe care o suspecta că este „autoarea” poluării. Rezultatele acestui control nu au ajuns încă la primărie, dar Robu are un plan. „Vreau să fie foarte limpede pentru toți agenții economici: nu avem toleranță la poluare, de promisiuni ne-am săturat. Dacă Garda de Mediu nu va fi măsură să identifice poluatorii cu probe care nu pot fi contestate, sunt dispus să plătim o firmă autorizată care să facă astfel de măsurători. Nu mai putem să stăm în acest joc, în care noi spunem ce simțim, cu simțurile noastre, cu nasul propriu, și ceea ce ni se prezintă în față drept rezultat al unor măsurători”, susține edilul.

Robu le va cere companiilor demonstrate ca poluatoare să propună municipalității măsuri pentru reducerea noxelor, cu termene clare de punere în aplicare. Dacă nu se conformează, urmează să fie taxate suplimentar. „Am nevoie de măsurători certificate. După, un lucru pe care îl vom face este că vom aplica, începând de când putem, taxe foarte mari pentru cei care poluează. Cu atât mai mari cu cât este mai mare poluarea. Vom aplica tot ce ne permite cadrul legal ca sancţiune. Dacă vom avea bază legală să ridicăm autorizaţiile de funcţionare, vom face şi asta. Câtă vreme avem bază legală, pe mine nu mă interesează nimic decât să aplic legea. Dacă putem ridica autorizația de funcționare, vom face și acest lucru”, explică primarul Timișoarei.

Întrebat dacă, în acest context, va mai accepta sponsorizări din partea companiei Continental, de exemplu, Robu a răspuns afirmativ. „Sponsorizările nu au nicio legătură. Primim sponsorizări din partea oricui, nimeni nu beneficiază de vreun avantaj din partea primăriei sau de atitudini concesive”, susține edilul. La Timișoara a fost instituită, din 2014, o taxă de poluare în valoare de 500 de lei pe an, care se aplică firmelor care desfășoară activităţi cu impact asupra mediului înconjurător. Pentru firmele mari, suma este nesemnificativă.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

2 minute ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

14 minute ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

51 de minute ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

O oră ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

2 ore ago

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

4 ore ago