Categories: Sport

Reactie academica la „golania” de la rugby: Pirtea, Robu si Dobra exclud neprezentarea la finala mica

Instituțiile publice implicate la RCM Timișoara fac front comun, denunțând „golănia” de la semifinala de sâmbătă seară, pierdută în fața Farului Constanța. Primarul Nicolae Robu, rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, și vicepreședintele CJ Timiș, Călin Dobra, așteaptă, fără prea multă tragere de inimă însă, o altă reacție din partea Federației Române de Rugby. Ei exclud totuși neprezentarea la finala mică.

„Suntem mâhniți de cum a reacționat FR Rugby la acest eveniment. Nimeni nu-şi punea în minte că se poate întâmpla aşa ceva. Dorinţa noastră e că FRR să reacţioneze, pentru că a fost o minte diabolică. Cum ar fi putut, de exemplu prin replanificarea jocului. Poliția totodată trebuie să-l identifice pe cel vinovat, dar federaţia trebuia să dea un semn clar că acest sport nobil se joacă pe teren (…) Alături de noi e populația iubitoare de rugby, avem cetăţenii Timişoarei alături”, spune primarul Nicolae Robu.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a folosit cuvinte mai grele. „Sunt două aspecte, fapta ce s-a întâmplat şi reacţia la ce s-a intamplat… Ne referim la reacţia federaţiei. Sâmbătă seara, golănia a învins și a învins în afara terenului. Bucureștiul să nu uite că Timişoara a trăit o bună perioadă cu capitala la Viena şi poate nu ne dorim să avem unele comportamente mai apropiate de Bizanţ… FRR putea spune «nu» unor astfel de practici. Purtătorul lor de cuvânt a spus că s-au mai întâmplat astfel de lucruri”, a spus Pirtea. Vicepreședintele CJ Timiș, Călin Dobra, încă mai crede că FRR ar putea să-și schimbe părerea. „Un asemenea caz de hoție la drumul mare nu cred că s-a mai întâmplat, de la cel mai jos nivel de organizare judeţeană, la cel mai înalt nivel. FRR trebuie să revină. Sunt ferm convins că vom avea un semnal pozitiv pe linie sportivă în zilele următoare, dar îmi doresc și ca poliția să găsească vinovaţii”, a declarat Dobra.

E foarte greu de crezut, spre imposibil, ca FRR să-și schimbe poziția. Luni, federația i-a trimis pe oficialii clubului RCM Timișoara la detectorul de minciuni. În aceeași zi, deputatul Sorin Grindeanu a interpelat-o pe această temă pe Gabriela Szabo, ministrul Sportului. Pe de altă parte, rectorul Marilen Pirtea nu crede că un protest în stradă al timișorenilor nemulțumiți ar rezolva ceva. „Tragem aceste semnale de alarmă în mod academic, nu sub forma unei fronde. Cred că vremea unei Românii a anilor ’90, când ieșirile în stradă puteau să generezii decizii, a cam trecut. Suntem în 2014, nu în 1994-1995”, susține Pirtea. Acesta nu crede că neprezentarea la finala mică este o soluție, având în vedere posibilele implicații ulterioare.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago