Categories: Invatamant

„Rechizitii” si discursuri despre igiena si turnulete, la Generala 15 si Generala 1 / FOTO

300 de copii de la două școli aflate în zone mai sărace ale Timișoarei au primit, sâmbătă, rechizitele cu care să înceapă școala în condiții normale. Darul a venit din partea regiilor primăriei, care au asigurat banii pentru cumpărarea acestora. Primarul Nicolae Robu le-a ținut celor mici, în majoritate romi, un discurs despre educație și curățenie și a fost fericit că au știut că alb-violetul sunt… culorile lui Poli.

La școlile generale nr. 1 și nr. 15, luni, copiii din clasele I-IV și clasa zero vor începe cursurile cu minimul necesar de rechizite asigurat de primărie. Este vorba despre 130 de micuți de la Generală 15, respectiv 170 de la Generală 1, care, sâmbătă dimineață, și-au primit ghiozdanele în prezența primarului Nicolae Robu. În Fratelia, la Generală 15, surprinzător pentru cei care intereacționează mai des cu el, edilul a ajuns la timp, pentru ca întâlnirea programată la ora 10 să poată începe. L-au așteptat mai mulți copii de școală primară și părinții lor, cei mai mulți dintre ei, de etnie romă. Prea puțin obișnuit să vorbească în fața unei astfel de audiențe, primarul s-a lansat într-un discurs care s-a dorit mobilizator. „Vă spun vouă, dragi copii, trebuie să veniți la școală în fiecare zi, să fiți ascultători, să știți că la școală veți fi învățați numai lucruri bune, să fiți preocupați, să fiți mereu curați, să fiți îngrijiți, să nu furați, să nu mințiți, să nu vă bateți, să vă faceți prieteni, să fiți buni unii cu alții, să fiți harnici, pentru că numai dacă munciți veți putea să aveți de toate”, le-a spus Robu.

Primarul a explicat apoi de ce nu trebuie considerat rasist și și-a adus aminte de… turnulețe. „Am o preocupare pentru dumneavoastră, cei mai nevoiași, mă refer la familiile de romi, și nu așa cum spun alții, că aș avea ceva cu romii. Am cu alți romi anumite probleme, cu aceia care nu vor să respecte legea, cu cei care deranjează pe cei din jurul lor (…) că trebuie să construiești numai ce-ți este aprobat, nu cum te taie capul, să pui tot felul de turnulețe, când tu nu ai aprobare să faci, cu acești oameni am eu o problemă… dar ce problemă am? Că vreau să-i aduc în legalitate”, a conchis Nicolae Robu. După ce a văzut o hârtie violet în mâna unuia dintre copii, primarul i-a întrebat pe cei mici dacă știu ale cui sunt culorile alb-violet. Răspunsul primit – Poli – l-a făcut să zâmbească și să spună că, dacă nu știau, „plecam și luam și ghiozdanele”.

Dincolo de discursul nepotrivit și stângăciile evidente ale primarului, gestul în sine este unul bun. Practic, 300 de copii de la două dintre școlile cele mai sărace ale Timișoarei vor putea merge la școală în condiții normale. Cumpărarea ghiozdanelor complet echipate – cu acuarele, caiete, coperte, bețișoare și penare cu 31 de obiecte – a fost suportată de regiile primăriei. Ghiozdanele au costat 14.970 de lei, la prețul de 49.9 lei per bucată, și au picat bine pentru mămicile care au venit la Generală 15 sâmbătă. Cu doi copii la școală, multe dintre ele nu apucaseră să cumpere mai nimic pentru cei mici. Asta, deși anul școlar începe în mai puțin de două zile… Că acțiunea a prins bine o dovedește și aprinsa conversație telefonică pe care o purta, în drum spre ieșire, una dintre mame: „Hai, vino la școală, că se dau rechiziții”….

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago