Foarte aproape de un nou monopol, Horticultura reclama preturile de dumping platite de primarie altor firme

Directorul SC Horticultura SA susține că societatea sa este singura care a oferit prețuri corecte la licitațiile pentru întreținerea spațiilor verzi și se plânge că nu poate lucra pe bani puțini. Horticultura s-a ocupat doar de zona centrală a Timișoarei, pentru care a fost plătită cu mai mult de jumătate din bugetul prevăzut pentru întreținerea tuturor spațiilor verzi, și trebuie să preia acum toată zona verde a orașului.

Horticultura SA trebuie să preia, în prima fază temporar, îngrijirea spațiilor verzi din Timișoara, după ce au expirat contractele pe care le-a avut municipalitatea cu alte firme. În luna august, consilierii locali au votat „atribuirea directă către Horticultura SA (…) a gestiunii serviciilor de administrare a domeniului public și privat pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, parcurilor, locurilor de joacă (…) începând cu data încheierii acordurilor-cadru încheiate de municipiul Timișoara pentru aceste servicii”. Directorul Andrei Drăgilă nu e încântat însă deloc.

Motivul nemulțumirii: tarifele sunt cele prevăzute în actele expirate la începutul lunii septembrie, în unele cazuri de zeci de ori mai mici decât cele practicate de societatea municipalității. „Dacă există bani, societatea poate îndeplini fără niciun fel de problemă întreținerea tuturor zonelor verzi în Timișoara. Vechile tarife și contractele vechi au fost încheiate ca ciclu în 5 septembrie și nu mai au nicio valoare juridică. Voi avea o discuție cu domnul primar și prin argumente voi demonstra că nu este corect și vreau să respectăm legea, nu pot să folosesc tarifele altor firme”, afirmă Andrei Drăgilă.

Practic, Drăgilă susține, voalat, că primăria a acceptat oferta altei firme – este vorba despre Rogera SRL, deținută de familia lui Răzvan Anheliuc, șeful de cabinet al senatorului liberal Ben-Oni Ardelean – deși aceasta avea la bază prețuri imposibil de pus în practică. „Normal și de drept, tarifele vor fi cele prezentate de Horticultura, tarife corecte, făcute după normativele republicane, nu tarife de dumping, folosite de alții. La încredințarea directă, Horticultura va prezenta Executivului primăriei situația financiară și tarifele cu care poate să execute prestațiile pe tot ce este zonă verde în Timișoara”, mai spune acesta.

Primarul Nicolae Robu nu a văzut contractul de încredințare direct cu Horticultura. „Nu l-am văzut semnat, dar directorul Drăgilă mi-a transmis că nu poate face față la prețuri atât de mici. Prețurile acelea fiind prețurile la care s-a lucrat până acum cu firmele private. Eu i-am cerut să poată lucra, ar trebui să analizeze, dacă o firmă privată a putut, trebuie să poată și firma municipalității”, spune Robu.

Societatea Horticultura are, în prezent, 240 de angajați, despre care Andrei Drăgilă spune că sunt suficienți pentru volumul de lucrări care se fac toamna. „Dacă vom rămâne mai departe ca operator pe tot ce este zonă verde în Timișoara, vom face angajări sezoniere și categoric vom face față. Din punct de vedere al dotărilor de utilaje și al bazei materiale, avem suficiente utilaje cât să facem două Timișori, nu o Timișoara”, a mai declarat acesta. Horticultura s-a ocupat de întreținerea tuturor spațiilor verzi din Timișoara până în 2002. Dacă un studiu va demonstra că încredințarea directă a acestei activități către Horticultura este avantajoasă pentru primărie, societatea va deține din nou monopol pe acest sector. Rămâne de văzut la ce tarife. În 2014, primăria a alocat în jur de 18 de milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi. Conform viceprimarului Dan Diaconu, mai mult de jumătate din această sumă a fost plătită către Horticultura, care s-a ocupat doar de zona centrală a orașului.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

14 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

17 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

18 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

19 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

20 de ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

20 de ore ago