Categories: Cronică de film

Doctor Who, sezonul 8, episoadele 1-5 (cronică de film)

Doctor Who este un serial britanic, produs de BBC neîntrerupt din 1963 și ajuns la sezonul 8. Nu foarte cunoscut la noi, Doctor Who face parte din cultura pop britanică și este cel mai longeviv serial science-fiction din lume, chiar mai longeviv decât mult mai cunoscutul Star Trek. Serial prezintă aventurile unui Lord al Timpului, numit Doctor Who și a Clarei, însoțitoare lui. Sezonul 8 debutează cu schimbarea actorului principal.

Doctor Who, sezonul 8, episodul 1, Deep Breath

În noul sezon Peter Capaldi îl înlocuiește pe mai tânărul Matt Smith în rolul lui Doctor Who. Cine l-a vazut „In the Loop” în mod sigur îl va îndrăgi imediat pe noul Doc, cine nu…. are timp să o facă. Matt Smith are câteva replici în primul episod și nu e imposibil să-l mai vedem. În Doctor Who orice este posibil.

Așadar primul episod se ocupă de transformarea periodică a doctorului din vechiul în noul doctor. Cum cel nou este mai în vârstă, având și fire albe spre disperarea vechiului, cea mai bulversată și nemulțumită de schimbare este bineînțeles Clara, jucată în continuare de Jenna Coleman mai în forma ca oricând.

Continuarea aici.

Doctor Who, sezonul 8, episodul 2, Into the Dalek

Episodul începe furtunos în stil Space Opera cu o mică navă pilotată de o tânără rebelă atacată de o navă a Imperiului Dalek. Totul părea a se sfârși tragic dacă soarta, scenariul sau mâna lungă a destinului nu făcea ca Tardisul să treacă pe acolo și să o salveze în ultimul moment. Ajunși pe nava amiral a rebelilor, o fostă navă medicală, Doctorul se vede pus în fața unei decizii neașteptate.

În paralel vedem câteva secvențe din viața mult mai liniștită a profesoarei de limbă engleză Clara Oswald ce flirtează, agresiv chiar, cu un tânăr și atrăgător profesor de matematică, fost soldat, aparent cu ceva traume. Acesta este și punctul comun a celor două acțiuni, meseria tinerei salvate – de soldat – este aceeași cu a tânărului „salvat” și el de la umilință de ambițioasa Clara, după cum se va vedea.

 

Mai mult aici.

Doctor Who, sezonul 8, episodul 3, Robot of Sherwood

Dacă primele două episoade din noul sezon au fost scrise de Steven Moffat, un cunoscut scenarist al Doctorului Who, și care a scris și pentru miniserialul, pardon, excelentul serial „Sherlock”, cel de-al treilea episod este scris de Mark Gatiss, fratele lui Sherlock Holmes din serial, adică Mycroft Holmes! Ha ha ha cum ar zice Robin Hood și oamenii săi cei veseli.

Și astfel avem o poveste clasică, care pornește de la dorința Clarei de a-l vedea și cunoaște pe Robin Hood. Inițial Doctorul refuză cererea pentru că spune el, Robin Hood este doar o legendă nu un personaj istoric real. Totuși setează Tardisul să-i ducă în epoca medievală a Angliei, pădurea Sherwood, unde sunt așteptați, cu o săgeată, chiar de Robin Hood, ceea ce-l face pe Doctor să bănuiască că nimic nu e real, că totul este o butaforie, sau că sunt în miniscope (trebuie să revăd acel episod). Episodul este destul de frivol, după cum chiar Mark Gatiss spune, dar respectă în mare cunoscuta poveste a lui Robin Hood și a camarazilor săi, inclusiv celebrul concurs de tras cu arcul, la care participă și Doctorul (trișează!).

Continuarea aici.

Doctor Who, sezonul 8, episodul 4, Listen

“Întrebare: de ce vorbim cu voce tare atunci când știm că suntem singuri? Presupunere: pentru că știm că nu suntem singuri.” Cu aceste cuvinte rostite de Doctor începe episodul Listen, probabil unul din cele mai bune episoade din actuala serie Doctor Who, pentru mine cel mai reușit de până acum. Plin de întrebări interesante, plin de mister, un pic horror, cu o intrigă atent construită ce ne poartă din copilăria doctorului până la sfârșitul lumii, unde-l vom găsi pe ultimul om, singur, dar cu lacătul pe ușă. De ce oare, dacă este singur? Presupunere: poate pentru că știe că nu este singur?

Episodul oferă mai mult spațiu pentru Clara Oswald, fata sau ființa, ce pare a fi prezentă în toate momentele importante ale doctorului. De fapt suntem în fața unui mister, ce este Clara? Pentru că ea este începutul și sfârșitul coșmarului de sub pat al doctorului. Însă nu doar a doctorului ci și a lui Danny Pink, fost Orson Pink, viitor Ruper Pink. Actual prieten al Clarei și, presupunem, viitor soț? „Curiouser and curiouser!” cum ar fi zis Alice.

Mai mult aici.

Doctor Who, sezonul 8, episodul 5, Time Heist

Dacă în episodul anterior am întânit monstrul de sub pat, închipuit sau nu, acum vom face cunoștință cu The Teller, o ființă de coșmar ce se hrănește cu memoria victimelor până le face creierul supă. La propriu.

Doctorul are aici un rol destul de curios. Încă de la început ne provoacă să ne întrebăm cum de s-a lăsat atras în jefuirea unei bănci, a celei mai securizate bănci din Univers? Mai mult, în camera de valori face observația că în bancă există ceva ce fiecare din cei patru protagoniști își dorește cel mai mult. Psi, hackerul jumătate om, jumătate mașină, își dorește un circuit ce ar putea să-i readucă amintirile pierdute. Saibra, mutantul mimetic, ce poate lua orice formă pe orice perioadă dorește, vrea să scape de acest dar nedorit. Dar Doctorul și Clara ce-și doresc?

Continuarea aici.

 

Share
Published by
Daniel Timariu
Tags: Doctor Who

Recent Posts

Jurnal de campanie. Cum vor PNL-iştii să ne vândă la pachet cartea bună (Ilie Bolojan) cu plenarele de partid (Nicolae Ciucă)

Exilat în ultimii zece ani la Oradea, pe motiv că-i stătea ca un ghimpe în…

53 de minute ago

Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a…

O oră ago

Mai mulţi traficanţi de droguri din Timiş s-au trezit dis-de-dimineaţă cu „mascaţii” la uşă

În dimineața de 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu…

O oră ago

Nicolae Robu, despre poziţia de consilier personal al lui Alfred Simonis: “La mine nu e loc de ifose, nu fac lucrurile pentru funcții și titluri”

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, afirmă că a acceptat poziţia de consilier personal al…

O oră ago

Proiectul Treasure of Timișoara a ajuns la final/FOTO

Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la…

2 ore ago

Surpriză de proporţii! Nicolae Robu, primul consilier personal al lui Alfred Simonis. Al doilea consilier va fi Cristian Moş

Chiar a doua zi după învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului…

3 ore ago