Primar al Sibiului din anul 2000, Klaus Iohannis, candidatul Alianței Creștin-Liberale, a intrat în competiția prezidențială cu acest gând: să facă din România o țară care știe ce vrea și care poate ceea ce vrea. Duminică, 2 noiembrie, este ziua când Dreapta politică va da semnalul schimbării. Klaus Iohannis, candidatul Alianței Creștin-Liberale, le transmite românilor că un singur vot poate face diferenţa între lege şi hoţie, între fapte şi vorbe, între România lucrului bine făcut şi România corupţiei, minciunii şi scandalului.
Programul dvs. prezidențial este intitulat „România lucrului bine făcut”. Ce semnificație are?
România lucrului bine făcut înseamnă o economie care funcționează, înseamnă locuri de muncă pentru toți românii, înseamnă un sistem de educație serios în care copiii în prima zi de școală găsesc manuale pe masă, înseamnă un sistem de sănătate unde nu sunteți trimiși la farmacia din colț să vă cumpărați medicamentele, ci sunteți tratați serios. România lucrului bine făcut înseamnă ca toți românii să aibă un venit al lor, să nu mai stea cu mâna întinsă la stat, să fie liberi și să hotărască ei, în țara lor!
Călătoriți prin țară de câteva luni. Cu ce impresii ați rămas?
Avem o țară bogată, o țară frumoasă și atunci mă întreb de ce întâlnesc peste tot oameni care vin și îmi spun supărarea lor. De ce întâlnesc peste tot oameni care vin și îmi spun că nu au un loc de muncă? De ce întâlnesc peste tot oameni care îmi spun că nu le ajunge pensia? De ce întâlnesc peste tot oameni care îmi spun că nu au ce să pună copiilor pentru școală, că au fost la spital și nu au fost bine tratați, de ce nu ne merge mai bine? Atunci unii vin cu explicații și îmi spun: știți, la noi este altfel, la noi, din păcate, nu se poate. Alții spun: știți, noi suntem vinovați că nu ne merge mai bine.
Și? Așa este?
Nimic mai fals, conducerea noastră este ineficientă, de aceea nu ne merge mai bine. Eu am dovedit în Sibiu că se poate și voi dovedi că în toată România se poate mai bine. Ne merge prost fiindcă suntem conduși prost. Trebuie să schimbăm lucrurile de la vârf. Este nevoie de altfel de politică în România. Este nevoie de o politică serioasă, avem nevoie de mai puțină gălăgie și de mai multă aplecare asupra problemelor, mai puțin spectacol steril și mai multe soluții pentru România și pentru români, este nevoie de altfel de politică și eu vă propun un model de președinte serios, care se preocupă de problemele României. Se spune că mă lupt cu candidatul Ponta, că noi doi vom intra în turul doi. Victor Ponta reprezintă un sistem, în spatele lui sunt toți baronii, sunt toate găștile de partid. El a dezamăgit, dar sistemul îl împinge înainte. Eu, de fapt, nici nu mă lupt cu Victor Ponta, eu mă lupt cu sistemul pe care îl reprezintă. Și nu mă lupt pentru mine, mă lupt pentru voi!
Contracandidaţii dvs. au apelat la diferite tehnici în această campanie, o metodă fiind să spună că veţi tăia pensiile şi salariile dacă veţi ajunge preşedinte. Care este adevărul?
Este o nouă minciună lansată de PSD. Liderii PSD nu sunt în măsură să se refere la austeritate, în condițiile în care miniștrii pesediști și candidatul Victor Ponta fac promisiuni de măriri și creșteri de venituri pentru diferite categorii sociale, dar nu prezintă public bugetul pentru 2015. Eu, ca preşedinte, nu voi promulga o lege prin care se taie salarii şi pensii. Îmi doresc un guvern nu ca să tăiem salarii şi pensii, vreau să putem să creştem salariile şi pensiile. Eu vreau să fiu preşedinte şi îmi doresc guvernul meu ca să facem România să prospere, să recreăm acea clasă de mijloc. O să fac orice este necesar şi legitim ca să crească şi salariile, şi pensiile.
V-ați asumat, pe ultimele zile de campanie, trei teme importante. Despre ce este vorba?
Am lansat public trei angajamente. Primul. Justiţie independentă şi stat de drept. Ca preşedinte, voi fi garantul independenţei justiţiei şi consolidării statului de drept. Nu voi accepta ca politicienii să-şi subordoneze justiţia ca să-şi asigure libertatea după ce au încălcat legea. În mandatul meu, nu voi graţia niciun vinovat de fapte de corupţie. Doi. Un Parlament mai mic şi mai eficient. Ca preşedinte, voi cere partidelor politice ca în maximum șase luni să elaboreze o nouă legislaţie de alegere a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care să elimine aberaţiile. Trebuie să avem un parlament mai mic, mai reprezentativ şi mai eficient în serviciul public. Al treilea angajament: fără proiecte de exploatare care pun în pericol oamenii şi mediul. Nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere, fără garantarea siguranţei totale pentru sănătatea oamenilor şi fără protejarea mediului înconjurător şi intereselor comunităţilor locale. Nu voi accepta ca proiecte precum Roşia Montana şi gazele de şist să fie promovate peste noapte şi în condiţii care pun în pericol oamenii şi mediul.
Ați auzit des în această campanie oameni care spuneau că dacă va câștiga Ponta, ei vor pleca din țară. Dacă veți deveni președinte, care este propunerea dvs. pentru a se opri acest exod?
Dreptul la liberă circulație trebuie protejat. Aș vrea însă ca opțiunea de a pleca în străinătate la muncă să nu fie generată de sărăcie și de constrângeri. Nu mai vreau să văd familii în care copiii plâng după părinții lor plecați la muncă în străinătate. Politica nu trebuie să fure speranţa românilor. Ei trebuie să simtă că şi în România există viitor, să ştie că au un preşedinte care se luptă pentru dreptul lor de a trăi într-o ţară civilizată. Pe termen lung, obiectivul meu este de a schimba economia și societatea astfel încât cei care au căutat o viață mai bună în străinătate s-o poată găsi și acasă. România lucrului bine făcut, care este viziunea mea, înseamnă venituri, oportunități, locuri de muncă bine plătite. N-o să convingem pe nimeni să vină înapoi doar cu lozinci, ci doar dacă vom fi în stare să schimbăm economia, să schimbăm sistemele publice, învățământul, sănătatea, pensiile.
Ce le transmiteți timișenilor pentru a fi mobilizați la vot duminică?
În Timişoara este cel mai potrivit loc să ne gândim, fiindcă nici peste nici două luni se împlinesc 25 ani de la Revoluţie, să ne gândim ce Românie am construit în aceşti 25 de ani, să ne întrebăm dacă ne-am atins idealul de libertate, de democraţie, de stat de drept, de luptă împotriva corupţiei. La alegerile prezidenţiale din noiembrie, românii au ocazia să arunce definitiv la coşul de gunoi stilul PSD de a face politică, bazat pe minciună şi ipocrizie şi să valideze prin votul lor un altfel de preşedinte, garant al respectului faţă de banul public, faţă de valorile individuale, capabil să transforme România într-o ţară a lucrului bine făcut.
Rostul nostru în aceste alegeri este mai mare și mai important decât s-ar putea crede. Pe umerii noștri stă să salvăm onoarea acestei țări, să dăm glas României tăcute și generațiilor de mâine care își doresc nu o țară de hoți iertați, ci o țară de oameni normali care nu storc bugetul public în beneficiul lor. Vă cer, cu multă încredere, să mergem împreună spre România lucrului bine făcut. O Românie de oameni normali, pentru oameni normali. Un singur vot poate să facă diferenţa între lege şi hoţie, între fapte şi vorbe ! Mândria noastră e aceasta: demnitatea unei națiuni care a plecat să-și găsească calea!
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…