Acum 25 de ani, la Timișoara mureau, pentru libertate, primii oameni. Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a convocat şedinţa Comitetului Politic Executiv, unde toată lumea a fost de acord ca în demonstranții de la Timișoara să se tragă cu gloanţe adevărate. Au murit atunci 59 de oameni, iar alte câteva sute au fost răniți. 17 decembrie este zi de doliu în orașul de pe Bega.
În dimineața zilei de duminică, 17 decembrie 1989, autoritățile de la București decid să-l evacueze pe pastorul reformat Laszlo Tokes, însă au pierdut din vedere un lucru esențial: acesta nu mai era un motiv în sine al revoltei de la Timișoara. În seara zilei de 16 decembrie, poetul Ion Monoran oprise tramvaiele în Piața Maria și strigase, pentru prima dată, „Jos Ceaușescu”. Pe 17 decembrie, revolta din fața casei pastorului reformat s-a mutat în centrul Timișoarei, iar oamenii au început să strige lozinci împotriva comunismului și a președintelui Ceaușescu.
În aceaași zi a fost organizată o defilare militară, însă efectul acesteia a fost contrar celui așteptat de regimul de la București. Iritați de militarii care mergeau în pas de paradă, acompaniați de o muzică nepotrivită momentului, unii protestatari aruncă pietre între soldați. Oamenii ajung apoi pe actualul bulevard al Revoluției, la sediul Comitetului Județean al Partidului Comunist, unde o parte dintre ei reușesc să intre în clădire și dau foc parterului acesteia. Conform martorilor, în jurul orei 16 se trage primul foc de armă, în zona Pieței Libertății. Între timp, la Bucureşti, Nicolae Ceauşescu acuză autorităţile locale că n-au reuşit să reprime protestul, așa că la Timișoara sunt trimiși 11 ofiţeri superiori din conducerea Miliţiei, Securităţii şi Armatei, sub comanda lui Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR. Începe operaţiunea „Radu cel Frumos” – altfel spus, după ora 20 se deschide focul în mai multe părți ale orașului. Au murit în acea zi 59 de oameni, iar alte sute au fost răniți. 40 de trupuri ale celor răpuși de gloanțe sunt urcate într-o mașină frigorifică și duse la București, unde au fost incinerate, cenușa fiind aruncată la canal. Însă schimbarea pornise deja…
Invalid Displayed Gallery
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…