Categories: Social

Lobby academic si universitar pentru Ioan Selejan la scaunul de Mitropolit al Banatului

Peste 700 de credincioși din Timișoara, dar și de pe întreg cuprinsul Banatului, i-au trimis o scrisoare Patriarhului Daniel. Prin această misivă semnatarii îi solicită capului Bisericii Ortodoxe Române să-l sprijine pe Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei și Harghitei, pentru scaunul de Mitropolit al Banatului. Printre semnatari se regăsesc academicieni, dascăli universitari, ofițeri, oameni de afaceri, dar și muncitori, agricultori, studenți etc. Printre cei care au semnat scrisoarea îi regăsim pe Ion Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, academicianul Toma Dordea, rectorul Politehnicii, Viorel Șerban, membrii corespondenți ai Academiei Române, Zeno Simon și Zeno Gârban, artistul plastic Silviu Orăpvițan, chestorul Ioan Bâla, commandant al Penitenciarului Timișoara și mulți alții. Prezentăm în continuarea integral scrisoarea adresată Patriarhului Daniel.
”Preafericite Părinte Patriarh,
De pe plaiurile Banatului copilăriei Preafericirii Voastre, din Cetatea de Scaun a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş – Timişoara eliberării conştiinţei de Neam, manifestată de atâtea ori în istoria noastră – noi, cei care cinstim Biserica noastră, o seamă de reprezentanţi ai Bisericii treze și active a Domnului, cu fiiesc respect, ne adresăm Preafericirii Voastre, la un moment de cumpănă.
Cerinţele de azi, dar mai ales de mâine, ale Banatului şi ale oamenilor care cu truda veacurilor însângerate, la răscruce de drumuri şi interese multiple, într-o istorie zbuciumată, au menţinut şi făcut să strălucească Credinţa Creştină Ortodoxă a Românilor de aici, după rugăciune multă către Sfânta Treime, călăuziţi şi prin mijlocirea Sfântului Iosif, discutând cu mulţi semeni implicaţi în Viaţa Bisericii din Banat, de pe multiple paliere sociale, de la omul de rând la reprezentanţi de seamă ai vieţii universitare şi academice, cumpănind adânc şi responsabil, în faţa Domnului, a harnicilor oameni ai Banatului, a copiilor şi nepoţilor noştri, ne fac să ne exprimăm dorința şi nădejdea că Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului trebuie să fie un vrednic urmaş al Înaltului nostru – IPS Nicolae – aşa cum l-a înscris cu sfinţenie în testamentul său: „Rog pe Atotputernicul Dumnezeu să contribuie la alegerea unui ierarh corespunzător care să continue cele întreprinse până acum, spre folosul Bisericii şi al credincioşilor”.
Având convingerea că înţelegeţi importanţa așezării pentru noi, credincioşii din Timişoara şi din întregul ținut istoric, pe scaunul Sfântului Iosif de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, ocupat până de curând, cu vrednicie, de Înaltul nostru – IPS Nicolae – a unui ierarh demn de acest scaun, în credinţa şi speranţa noastră, cu înțelepciunea Preafericirii Voastre și a Ierarhilor Bisericii, călăuziți de Duhul Sfânt, înscăunat va fi IPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, ale cărui fapte de o viaţă – credința activă, gândirea, înțelepciunea, hotărările în pace, trăirea și zidirea – îl recomandă a încununa aşteptările noastre, ale IPS Nicolae şi ale Mântuitorului Iisus Hristos.
Ştim că Preafericirea Voastră și Înalții Ierarhi, veți da răspuns pe măsura aşteptărilor noastre, dar și ale multor credincioși, slujitori și ierarhi, călăuziți de Duhul Sfânt, cumpănind bine şi din suflet, în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor, a celor ce avem încredere în înţelepciunea Preafericirii Voastre, arătându-vă, ca întotdeauna, Părinte Înţelept al Bisericii, fiind cu adevărat, după cum bine aţi dovedit de atâtea ori, neinfluiențat de interesele de moment ale diferiţilor „potentaţi ai zilei”, care ”sunt și nu sunt”, pe mulți ”vâturându-i valurile vremurilor”, de multe ori. Avem deplina încredere că veți fi, ca întotdeauna, ”peste vremi”, ca un reper pe Calea spre Domnul, pentru credincioşii Timişoarei, Banatului şi ai Poporului Român.” De menționat că, pentru scaunul de Mitropolit, rămas vacant după trecerea în neființă a lui Nicolae Corneanu, au rămas în cursă trei candidați. În afara lui Ioan Selejan, mai aspiră la această onoare Episcopul Caransebeșului, Lucian Mic, și Episcopul Oradiei, Sofronie Drincec. Foto: mesageruldecovasna.ro.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

22 de minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

36 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

O oră ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago