Bogdan Budai poate spune, fără probleme, că este călător profesionist! Într-un an a vizitat zece țări și n-a cheltuit mai mult de 300 de euro. Acum, s-a întors acasă și are de gând să împărășească și cu alții secretul călătoriilor fără bani.
Călătoria fără bani este un lucru realizabil. O spune Bogdan Budai, un tânăr care a reușit să vadă Europa fără să scoată aproape niciun ban din buzunar. Pentru a vedea lumea, Bogdan s-a folosit de mai multe site-uri de voluntariat. A pornit în 2013 și, prima dată, a ajuns în Ungaria, unde, în schimbul muncii sale, a primit cazare și masă. Aici, Bogdan și-a depășit limitele. A învățat lucruri pe care înainte nici măcar nu și-ar fi propus să le încerce. A grădinărit, a făcut mozaicuri, a avut grijă de animale, a lucrat la un hostel, a picta sau a făcut izolația pentru casa gazdei. Bogdan susține că numărul site-urilor de acest tip este destul de mare, dar el recomandă www.helpx.net, portal de care s-a folosit cel mai mult. Printre preferatele sale se numără, de asemenea, www.couchsurfing.com, www.workaway.info sau www.airbnb.com. Din Ungaria a plecat mai departe, iar acum Bogdan spune că și-a făcut zeci de prieteni în toată Europa, care îl așteptă cu brațele deschise.
Autostopul este singura metodă de transport pe care o folosește tânărul. Avantajul este că nu implică niciun fel de costuri, dar nu se știe cât va dura o astfel de călătorie cu mașina. Bogdan a povestit că, la un moment dat, pentru a parcurge 60 de kilometri, a avut nevoie de 28 de ore, pentru că nimeni nu a vrut să-l ia cu mașina. De asemenea, e nevoie de un bagaj mic, dar bine făcut. În rucsacul lui Bogdan se găsesc două perechi de blugi, două perechi de pantaloni de trening, o salopetă pentru lucru, tricouri, câteva pulovere, lenjerie, sac de dormit și medicamente. Pentru că are nevoie și de contact cu lumea virtuală, tânărul are la el un netbook, un smartphone și o cameră de fotografiat. Și când vine vorba de mâncare, totul trebuie făcut cu moderație și au fost zile în care Bogdan a mâncat doar un pachet de biscuiți.
Bogdan a vorbit și despre avantajele unei astfel de călătorii. Marele plus al voluntariatului este faptul că turistul locuiește împreună cu localnicii, ceea ce înseamnă că va avea acces la cele mai frumoase locuri, cea mai bună mâncare și poate vedea exact cum se trăiește în țara respectivă. Foarte importantă este, totuși, o rezervă financiară. În cazul lui Bogdan, este vorba despre 300 de euro, suma cu care a plecat de acasă. Pe viitor, tânărul vrea să-și continue călătoria fără bani, dar de data aceasta cu un scop caritabil. Va pleca din nou, însă acum cei din jur va decide unde merge. Bogdan speră să strângă în jur de 500 de euro pentru fiecare țară, iar banii se vor duce către grupuri care se ocupă de oameni ai străzii, combaterea consumului de droguri și copii fără adăpost. Cei care doresc sfaturi direct de la Bogdan pot să-i citească aici blogul.
Elevii încep, luni, 4 noiembrie, cursurile celui de-al doilea modul din anul şcolar 2024-2025, potrivit…
Asociația Acasă în Banat a ales satul în care va desfășura următoarea ediție a evenimentului…
Prim-divizionara de baschet SCM Timișoara joacă la Tg. Mureș în etapa a VII-a a Ligii…
Politehnica Timișoara a suferit prima înfrângere pe teren propriu în acest sezon al Ligii a…
Deși pierduse anterioarele două partide cu letona, răzbunarea a fost dulce pentru tânăra timișoreancă. Anca…
Arheologii de la Muzeul Național al Banatului, care lucrau la cercetările efectuate pe șantierul de…