Categories: Social

Ghidul calatorului fara bani! Cum sa vezi Europa cu 300 de euro

Bogdan Budai poate spune, fără probleme, că este călător profesionist! Într-un an a vizitat zece țări și n-a cheltuit mai mult de 300 de euro. Acum, s-a întors acasă și are de gând să împărășească și cu alții secretul călătoriilor fără bani.

Călătoria fără bani este un lucru realizabil. O spune Bogdan Budai, un tânăr care a reușit să vadă Europa fără să scoată aproape niciun ban din buzunar. Pentru a vedea lumea, Bogdan s-a folosit de mai multe site-uri de voluntariat. A pornit în 2013 și, prima dată, a ajuns în Ungaria, unde, în schimbul muncii sale, a primit cazare și masă. Aici, Bogdan și-a depășit limitele. A învățat lucruri pe care înainte nici măcar nu și-ar fi propus să le încerce. A grădinărit, a făcut mozaicuri, a avut grijă de animale, a lucrat la un hostel, a picta sau a făcut izolația pentru casa gazdei. Bogdan susține că numărul site-urilor de acest tip este destul de mare, dar el recomandă www.helpx.net, portal de care s-a folosit cel mai mult. Printre preferatele sale se numără, de asemenea, www.couchsurfing.com, www.workaway.info sau www.airbnb.com. Din Ungaria a plecat mai departe, iar acum Bogdan spune că și-a făcut zeci de prieteni în toată Europa, care îl așteptă cu brațele deschise.

Autostopul este singura metodă de transport pe care o folosește tânărul. Avantajul este că nu implică niciun fel de costuri, dar nu se știe cât va dura o astfel de călătorie cu mașina. Bogdan a povestit că, la un moment dat, pentru a parcurge 60 de kilometri, a avut nevoie de 28 de ore, pentru că nimeni nu a vrut să-l ia cu mașina. De asemenea, e nevoie de un bagaj mic, dar bine făcut. În rucsacul lui Bogdan se găsesc două perechi de blugi, două perechi de pantaloni de trening, o salopetă pentru lucru, tricouri, câteva pulovere, lenjerie, sac de dormit și medicamente. Pentru că are nevoie și de contact cu lumea virtuală, tânărul are la el un netbook, un smartphone și o cameră de fotografiat. Și când vine vorba de mâncare, totul trebuie făcut cu moderație și au fost zile în care Bogdan a mâncat doar un pachet de biscuiți.

Bogdan a vorbit și despre avantajele unei astfel de călătorii. Marele plus al voluntariatului este faptul că turistul locuiește împreună cu localnicii, ceea ce înseamnă că va avea acces la cele mai frumoase locuri, cea mai bună mâncare și poate vedea exact cum se trăiește în țara respectivă. Foarte importantă este, totuși, o rezervă financiară. În cazul lui Bogdan, este vorba despre 300 de euro, suma cu care a plecat de acasă. Pe viitor, tânărul vrea să-și continue călătoria fără bani, dar de data aceasta cu un scop caritabil. Va pleca din nou, însă acum cei din jur va decide unde merge. Bogdan speră să strângă în jur de 500 de euro pentru fiecare țară, iar banii se vor duce către grupuri care se ocupă de oameni ai străzii, combaterea consumului de droguri și copii fără adăpost. Cei care doresc sfaturi direct de la Bogdan pot să-i citească aici blogul.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago