Primarul Nicolae Robu a votat, alături de ceilalți colegi din Asociația Municipiilor, pentru menținerea sistemului cu un singur tur de scrutin la alegerea primarilor. Asta, în contradicție totală cu demersul liderilor Noului PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, care doresc revenirea la sistemul cu două tururi de scrutin. Respectiv, dacă un candidat nu obține în primul tur 50% plus unul din numărul de voturi, se organizează un al doilea tur cu primii doi candidați. E clar, un sistem mult mai democratic, care asigură o mai mare reprezentativitate, chiar legitimitate primarilor. Evident, în urmă cu trei ani, Nicolae Robu era un adversar clar al actualului sistem, pe care acum îl aprobă cu ambele mâini. Diferența este că acum este în funcție, iar atunci venea din spate și avea nevoie de două tururi.
Trec repede peste etica actualului sistem, care vine în favoarea primarilor aflați în funcție, care pornesc din start cu un atu. Cu 10-12% din totalul alegătorilor este foarte posibil să ajungi primar, însă unul fără o prea mare legitimitate. De altfel, sistemul a fost „inventat” pentru alegerile din 2012 de către PDL, având acceptul tacit al PSD, cele două partide fiind cele interesate să-și prezerve puhoiul de primari pe care-l aveau.
Revenind la Robu, evident că la votul dat alături de colegii primari s-a gândit mai mult la binele personal decât la binele partidului. Prin extensie, dacă ne gândim că fiecare politician spune că partidul său poate face mult mai bine pentru țară decât alte partide, se poate spune că Robu s-a gândit în primul rând la sine, iar apoi la binele țării. În paranteză fie spus, nu prea înțeleg îngrijorarea primarului atâta timp cât numai dacă face niște prostii imense poate pierde alegerile de anul viitor, că vor fi ele într-un tur, două sau… trei de scrutin. Mai ales în condițiile în care până atunci câteva șantiere importante vor fi terminate.
Pe de altă parte, e evident că, atunci când propun revenirea la un scrutin în două tururi, Blaga și Gorghiu nu o fac de dragul unei mai mari democrații, ci fac niște calcule politice. Respectiv, e clar că șansele Noului PNL de-a deșuruba cât mai mulți primari PSD-iști sunt infinit mai mari cu alegeri în două tururi. Mai concret, rezultatele la alegerile locale vor fi mult mai bune pentru PNL cu scrutine în două tururi. Or, alegerile locale sunt extrem de importante în perpectiva celor parlametare. Și nu e vorba doar de moral, dar primarii au un rol extrem de important la alegerile parlamentare. Lucru pe care ar trebui să-l cunoască și Robu, mai ales că este ditamai vicepreședinte al PNL. Numai că pentru el prezervarea scaunului de primar pare un lucru mult mai important decât succesul propriului partid. Și, prin extensie, succesul României, nu-i așa?
În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…
Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…
ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…
Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…