Categories: Timp liber

„Aferim!” a ajuns in cinematografe! Un timisorean e parte din echipa filmului premiat la Berlinala

În cinematografele din România rulează de vineri, 13 martie, lungmetrajul „Aferim!”, pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint la Berlinală. Pentru unii un western, pentru alții un road-movie, filmul este o poveste cu zapcii, care surprinde, de o manieră uneori brutal de realistă, Valahia secolului al XIX-lea. Din echipa filmului face parte și un timișorean.

„Aferim!”, de Radu Jude, este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. Povestea pare banală: un zapciu, însoţit de fiul său, caută un rob fugar, însă în călătoria lor devoalează o țară întreagă, cu obiceiuri și un limbaj pe care doar pasionații de istorie le mai pot desluși pe deplin astăzi. Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, iar Radu Jude semnează și regia, pentru care a câștigat Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin. Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Producătorul filmului este Ada Solomon, iar coproducător este omul de afaceri timișorean Ovidiu Șandor, care a făcut, cu această ocazie, pasul de la imobiliare la… cinematografie. Șandor spune că a intrat în poveste dintr-o întâmplare. „O terță persoană m-a întrebat dacă n-aș vrea să ajut o echipă talentată să reușească să filmeze un film românesc care va fi absolut fabulos și care va câștiga foarte multe premii. Apoi m-am întâlnit cu Ada Solomon, care mi-a povestit foarte multe despre film și m-a cucerit cu patima pusă în joc. Mai mult am făcut-o pentru a ajuta o echipă de oameni extrem de talentați. Așa a pornit totul”, afirmă acesta.

Deși, până la urmă, era vorba de a scoate bani din propriul buzunar, Șandor susține că n-a fost nevoie de foarte multă muncă de convingere. A existat însă un factor decisiv. „De ajutat m-am lăsat repede convins. Apoi Ada Solomon a insistat – și mă bucur foarte tare că a făcut-o – să fiu și coproducător. Nu a fost ceva planificat. Am făcut-o mai mult din curiozitate și din dorința de a ajuta un proiect care părea special. Am văzut din start dorința aceea de a-l face așa cum și l-au închipuit: «nu putem să-l facem mai ieftin sau mai simplu sau mai puțin complex». Mi-a plăcut foarte mult dorința asta”, explică omul de afaceri.

Ovidiu Șandor crede, de altfel, că una dintre șansele României este exact această industrie creativă. „Una dintre nișele de business de viitor o văd în zona aceasta a industriilor creative. Avem o școală de film care a dovedit că poate să fie în topul mondial, avem o școală de artă contemporană care devine din ce în ce mai vizibilă și este foarte apreciată internațional, vem industria de advertising, începem să vedem din ce în ce mai mulți designeri de fashion și de obiecte… Dacă vorbim de business și de economic, România ar putea să meargă pe drumul Italiei, o țară care trăiește din creativitate. Ar trebui să ne uităm la aceste talente pe care le avem și ca la un potențial economic, dincolo de potențialul cultural intrinsec. Asta este o zonă în care, de ce nu, mi-ar plăcea să cochetez”, mai spune timișoreanul.

„Aferim!” a fost filmat în Dobrogea, în Munţii Măcinului şi zona Giurgiului, cu un buget de 1,4 milioane de euro, un adevărat record pentru România. La Timișoara, pelicula poate fi văzută la Cinema City. Pentru ca atmosfera epocii în care se petrece această istorie să fie redată cât mai fidel, Radu Jude a ales să facă filmul alb-negru. Povestea robului fugar Carfin și a zapciului Costandin capătă astfel o intensitate uneori dureroasă pe care, probabil, culorile stridente de secol XXI ar fi estompat-o…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

14 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

17 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

17 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

18 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

18 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

18 ore ago