Categories: Info si Utile

Sa facem energie din deseuri!

„Waste to energy”, respectiv „energie din deşeuri” este un concept care rareori poate fi aplicat individual de către o singură companie. El presupune utilizarea deşeurilor în scopul producerii de energie, aplicând diferite procese tehnologice de ardere, gazeificare, compostare sau fermentare. Eficienţa acestor procese depinde de calitatea şi de cantitatea fluxurilor de deşeuri, cât şi de tehnologia utilizată, aspecte care necesită colaborare şi comunicare între toţi actorii implicaţi.

Una dintre uneltele pe care MEDGreen le pune la dispoziţie companiilor este platforma on-line de tranzacţionare a deşeurilor. Cu ajutorul acestui instrument, companiile au posibilitatea să ofere sau să solicite tipuri şi cantităţi de deşeuri potrivite pentru procesele de generare a energiei. Beneficiile sunt evidente. Din cauza lipsei de informaţie şi comunicare, nu se cunoaşte şi nu se utilizează potenţialul energetic al deşeurilor. Generatorii de deşeuri nu conştientizează acest potenţial, iar posibilii utilizatori nu reuşesc să colecteze cantităţile şi tipurile de deşeuri necesare proceselor de generare a energiei. Platforma on-line MEDGreen îşi propune să faciliteze schimbul de informaţii, astfel încât aceste bariere să poate fi mult mai uşor depăşite. Deşeurile sunt valoroase, pot genera venituri financiare, pot genera energie, în condiţiile în care acest potenţial este cunoscut, înţeles şi fructificat.

O altă componentă a proiectului MEDGreen o reprezintă studiul situaţiei existente în zona de vest în ceea ce priveşte cantităţile de deşeuri cu potenţial energetic, generate de către companiile din grupul ţintă. Utilizând chestionare de colectare a informaţiilor, ne propunem să analizăm potenţialul existent în ceea ce priveşte cantităţile şi tipurile de deşeuri potrivite pentru procese „waste to energy”. Rezultatele studiului vor fi publice sprijinind astfel viitoarele iniţiative în acest domeniu, oferind informaţiile preliminarii de bază pentru dezvoltarea unui sistem economic circular în care deşeurile pot fi integrate în fluxurile energetice. A treia componentă a proiectului o reprezintă asistenţa directă oferită companiilor pentru dezvoltarea unui plan de prevenire şi reducere a deşeurilor.

Share
Published by
publicitate

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago