Categories: Economic

Timisul, judet fruntas la pusculita BOR !

Lăsat pe dinafară de guvern la împărțeala banilor și „blagoslovit” doar cu promisiuni, Timișul se află în topul județelor care alocă an de an bani pentru biserici. Aleșii nu se rezumă doar la a da sume considerabile pentru lăcașurile de cult din județ. Consilierii județeni au alocat, în ultimii doi ani, 200.000 de lei pentru Catedrala Mânuirii Neamului.

Bisericile din România sunt tratate cu foarte multă atenție de majoritatea consiliilor județene din țară. Pe lângă bani primiți de la stat, care nu sunt puțini, aleșii locali cotizează an de an la pușculița BOR. Timișul nu se lasă mai prejos. Conform datelor obținute de gandul.info, BOR a primit în 2014, de la guvern, aproape de 30 de milioane de euro pentru construirea și repararea de biserici. Dintre aceștia, 12 milioane de euro au fost dedicați în exclusivitate construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Suma a fost de patru ori mai mare decât cea din anul precedent, 2014 fiind an electoral.

BOR a primit încă 12 milioane de euro și din partea autorităților locale. Cel mai mare contribuitor către biserici rămâne Primăria Sectorului 1, care a dat peste 14 milioane de lei. CJ Hunedoara a oferit fonduri de puțin peste patru milioane de lei pentru bisericile din județ, furmat de CJ Cluj, care a dat 3.5 milioane de lei. CJ Timiș se află pe poziția a 11-a, cu 1,35 milioane de lei pentru biserici. Conform topului realizat de gandul.info, Primăria Timișoara s-ar afla pe poziția a 12-a, cu o contribuție de 1,2 milioane de lei. În decembrie 2014 însă, consilierii locali au aprobat ultima rectificare pentru bisericile din oraș, suma totală pentru întregul an depășind 500.000 de euro. În plus, primăria a dat, cu titlu gratuit, Arhiepiscopiei Timișoara clădirea unei foste școli, unde funcționează acum o școală și o grădiniță pentru care părinții plătesc între 600 și 700 de lei pe lună.

În ceea ce privește Catedrala Mântuirii Neamului, cea mai darnică a fost Primăria Capitalei, care a dat cinci milioane de lei, în 2014, pentru acest proiect. CJ Vrancea a dat 504.000 de lei, promițând că va reveni cu încă un milion în 2015, în timp ce Ilfovul a alocat 300.000 de lei. CJ Timiș a dat pentru Catedrala Mântuirii Neamului 100.000 de lei, iar Titu Bojin a promis că instituția pe care o conduce va reveni cu încă 100.000 de lei și în 2015. Primăria Timișoara a decis să nu aloce bani pentru acest obiectiv.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

8 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

9 ore ago

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se…

10 ore ago

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A -…

11 ore ago

Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de…

12 ore ago

Surori rătăcite în Timişoara, ajutate de poliţiştii locali să-şi regăsească mama

Peripeţii cu final fericit, dar şi cu câteva semne de întrebare în ceea ce priveşte…

12 ore ago