Categories: Ziaristu' de terasă

Aviz clientilor DNA: si securistii fac parnaie!

Jale mare joi seara la emisiunea soției unui fost ministru amator de artă ajuns acum după gratii! În frunte cu moderatoarea, invitații din studio comentau în termeni apocaliptici un „breaking news” privind condamnarea la pușcărie a unui om de afaceri. „Așa nu se mai poate! Cade economia! Nu mai vin investitorii! Ce-o să facă angajații lui Niculae? Asta nu e țară în care valorile sunt băgate la pușcărie!” Chiar așa, în ce mama dracului de țară trăim, să ne băgăm torționarii și securiștii la pârnaie!? Fiindcă întreaga jelania din platou era legată de încarcerarea magnatului Ioan Niculae, considerat cel mai bogat om din România. Nici nu mai contează pe ce motiv, parcă ceva legat de PSD. În schimb, ar conta faptul că acest Niculae, înainte de-a fi mare industriaș, a fost un vajnic ofițer de Securitate. Nu mai insist pe faptul că mai are pe rol unul sau două dosare penale.

În vara anului trecut, fostul turnător dovedit Dan Voiculescu era condamnat la nu mai puțin de zece ani de pușcărie. Același Voiculescu, nume de cod „Felix”, a condus înainte de 1989 o firmă a Securității, organ represor cu care avea se pare mai multe legături. Altul: Sorin Ovidiu Vântu face de ceva timp naveta între casă și pușcărie. Nici nu mai știu acum de care parte a gratiilor stă și pentru ce perioadă. Vântu n-a fost securist, dar s-a înconjurat în afacerile sale de o grămadă de foști lucrători ai Securității, gândind probabil că aceștia îi vor oferi protecție, pe lângă o vastă expertiză, evident. Un alt magnat care s-a înconjurat cu foști securiști este timișoreanul Ovidiu Tender, care stă, la rândul lui, pe o condamnare în prima instanță la zece ani de pușcărie. La cum e trendul, cei zece ani în nici un caz nu se vor contracta la sentința finală. Ba s-ar putea dilata. Legăturile lui Tender cu Securitatea se pare că au fost și de altă natură decât foștii ofițeri angajați pe la firmele din subordine. În urmă cu câțiva ani părea de domeniul imposibilului ca un fost ofițer de Securitate, Gigi Nețoiu, să ajungă după gratii. Și a ajuns! Și-or mai fi alții destui care au strâns degete la ușă înainte de 1989, iar acum sunt după gratii. Și nu pentru faptele ante-decembriste, ci pentru unele noi, în genere de corupție.

De fapt, unde vreau să ajung? Există în mentalul colectiv un fel de teorie a conspirației că România este condusă de facto de un fel de „cupolă” formată din foști securiști. Evident, cu toții intangibili, impenetrabili și care trag sforile la capătul cărora sunt marionetele de politicieni. Pe partea economică, vorba lui Gigi Becali, o fi ceva adevăr aici, așa putând fi explicate acumulările unor averi colosale, altfel… inexplicabile. Chiar și cei nominalizați mai sus au strâns avuții în mod dubios, chiar și dincolo de celebra paradigmă de a nu da explicații despre primul milion. Și există exemple și în Timișoara de averi acumulate în condiții cel puțin bizare. Numai că, așa cum se vede treaba mai nou, procurorii DNA nu prea au mamă, n-au tată și nu par să se fi omorât cu Istoria contrafăcută, din care aflăm ce patrioți au fost acești securiști și cum s-au opus ei investitorilor străini care voiau să ne cumpere țara. Și nici măcar n-au pus botul la basmele cu „frăția securiștilor”, acești intangibili „Illuminati” contemporani. Ce-i drept, poate au fost cândva, dar nu mai sunt. Probabil și fiindcă președintele României nu se mai numește Traian Băsescu, alt om cu un trecut legat de securitate.

În fine, există și în Timișoara câțiva politicieni crescuți la umbra Mănăstirii Secu, în jurul cărora s-a creat o aură de invincibilitate, tocmai datorită (sau din cauza?) trecutului lor dubios. Câteva nume au fost deja pronunțate în contextul unor dosare de corupție. Și vor mai fi pronunțate. E drept, au făcut camioane de bani, dar asta nu cred că o să-i mai ajute în fața anchetelor DNA. Iar exemplele din start dovedesc cu prisosință acest lucru. Jos Securitatea! Forza DNA!

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

34 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago