Categories: Klaus Vaterland

Criza gigabitului

Ceva îmi spune că încă din fragedă pruncie, la Bocsig fiind, Nicolae Robu visa să vorbească mult la telefon. Probabil că pe atunci nu se știa despre ce va să devină internetul, că precis își dorea pentru când va fi mare să navigheze pe toate browserele mapamondului. Din acest motiv cred că dezvăluirile colegilor de la pressalert, cum că liberalul a vorbit de mii de euro în concedii sau delegațiile oficiale din Dubai, Vietnam, Singapore, i-au adus primarului nostru multă amărăciune. E posibil ca acest mic scandal să-i declanșeze șefului administrației municipale o dispută lăuntrică adânc filosofică. Ce devine omul, dacă totul se rezumă la bani? Ce primar mai e ăla care se simte încorsetat de niște lucruri banale precum vorbitul la telefon? Acum, în secolul tehnologiilor de mare finețe, noi stăm să-i numărăm unui primar minutele sau megabiții consumați pe telefonul mobil? Dar el câte nu face pentru comunitate?! Așa gândea pesemne primarul, universitarul, omul de știință Robu.

Pe de altă parte, edilul, politicianul Nicolae trebuie să jaloneze printre reacțiile oamenilor de rând, alegătorii înfierbântați de dușmanul politic, obligat astfel să trăiască sentimentul vinovăției că a consumat din banul public cât zece lefegii cu salariul minim pe economie. Cum vine asta, tu să consumi în concediu mai mulți bani pe telefon decât pe cazare și masă? Ba mai mult, banul respectiv nici nu e al tău, ci al comunității care te-a votat. Trebuie să te macine lucrul ăsta, oricât de performant ai fi tu pentru oraș. Nu merge cu răspunsuri de genul „eu nu sunt responsabil de planul tarifar al telefonului”. Sau să spui că în concediu ți-ai luat de lucru să vorbești cu alegătorii ori cu Johnny Cojocari. Da, de 100 de euro, hai 300, dar nu de 3.500. Bun, vrei de 3.500, OK, dar îți folosești SIM-ul telefonic personal, nu cel de la serviciu.

Dincolo de multe acuze populiste care i se aduc primarului Robu, reproșul cu abuzul în problema convorbirilor telefonice în roaming mi se pare just. Nicolae Robu sau contabilii săi din primărie trebuiau să știe că furnizorul de telefonie îți oferă soluții mult mai ieftine pentru genul ăsta de turist. În Grecia de exemplu, țară comunitară, poți plăti 500 de euro roaming simplu sau poți plăti 50 euro zece zile roaming pe zi, pentru același consum pe voce sau internet mobil. Același serviciu ți se oferă și în țări din zona extinsă, chiar dacă nu în Dubai, dar astăzi majoritatea abonamentelor mai consistente oferă pachete de roaming incluse pentru un consumator decent, care merge în concediu să se simtă bine, să se odihnească, să se plimbe, să se scalde, nu să se uite la fișiere video pe trafic de date, când hotelul îți pune la dispoziție semnal wifi.

Repet, primarul Nicolae Robu nu are nicio scuză, cu atât mai puțin mi-aș propune eu să-i găsesc una. Nici măcar nu compar abuzul de câteva mii de euro al primarului Robu cu măgăriile de milioane depistate de DNA în ultimii ani pe la toate partidele. Nu te poți disculpa nici măcar spunând că organul de presă acuzator este Antena 3 de Timișoara. Sau comparând excesul lui Nicolae Robu cu altele mult mai mari făcute de șmenari cu renume. Însă dincolo de lipsa de pardon a edilului, chiar că e amuzant când vezi cine arată cu degetul. Aleși din PSD plâng foarte convingător pe umărul contribuabilului pentru aceste mii de euro risipite de liberalul luat de valul comunicării. Același PSD căruia nu-i mirosea nici gura a tun imobiliar după o tentativă de jaf la drumul mare, îmbrăcat sub denumirea oficială de vânzare sediu partid pe Splaiul Nicolae Titulescu.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago