Categories: Social

Mostenirea Banatului, gata de prezentare! Proiectul „Patrimoniul Viu” a ajuns la final

După mai bine de un an de muncă, realizatorii proiectului „Patrimoniul Viu” se pot lăuda cu un program complet și unic. Ei au reușit să strângă toate informațiile necesare despre zona Banatului românesc și sârbesc, iar acum turiștii care vin să viziteze zona vor putea să descopere adevărata ei moștenire.

Reprezentanți ai Universității de Vest Timișoara, ai Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, ai Municipalității Kikinda și ai Institutului Intercultural Timișoara, adică oamenii care au lucrat pentru a aduce la viață proiectul „Patrimoniul Viu”, au pus punct miercuri muncii lor. Proiectul s-a desfășurat în șapte areale din Banat, urmărindu-se promovarea patrimoniului cultural al acestuia, deopotrivă în Serbia și România. Turiștii care vor vizita această zonă vor avea la dispoziție toate detaliile necesare despre ce trebuie să vadă și despre moștenirea Banatului. Pentru a strânge toate aceste informații au muncit opt cercetători și 40 de studenți ai UVT, care au investigat 57 de locații, au intervievat 172 de persoane și au făcut peste 23.000 fotografii.

Au fost lansate, de asemenea, opt produse marca „Patrimoniul Viu”, printre care se numără: o hartă cu obiectivele de patrimoniu din Banatul istoric, patru trasee turistice, 20 de locații ridicate pe GPS, un calendar intercultural, trei cărți și două DVD-uri multimedia. De asemenea, în cadrul proiectului au fost susținute mai multe cursuri de formare pentru ghizi turistici, expoziții, dar și primul târg timișorean dedicat în exclusivitate meșteșugarilor și producătorilor din Banatul Românesc și Sârbesc. „UVT este onorată că rezultatele unui proiect în care s-a implicat sunt extrem de palpabile. (…) Trebuie să ne păstrăm tradițiile și obiceiurile, dar mai ales să le cunoaștem. Așa ne păstrăm identitatea în timp. Cred că acest rezultat trebuie să fie privit ca un punct de plecare pentru viitoare proiecte și pentru dezvoltarea punctelor turistice”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT. „Obiectivul proiectului este unul legat de cercetarea tradițiilor regionale, a patrimoniului regional, dar este vorba despre patrimoniul viu, despre felul în care acest patrimoniu poate să trăiască și să ne influențeze în ceea ce se întâmplă astăzi”, a spus și prorectorul UVT, Otilia Hedeșan, manager al proiectului. „Patrimoniul Viu” s-a desfășurat în perioada 9 decembrie 2013 – 9 aprilie 2015, iar valoarea totală a proiectului a fost de 332.564 de euro.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

20 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago