După mai bine de un an de muncă, realizatorii proiectului „Patrimoniul Viu” se pot lăuda cu un program complet și unic. Ei au reușit să strângă toate informațiile necesare despre zona Banatului românesc și sârbesc, iar acum turiștii care vin să viziteze zona vor putea să descopere adevărata ei moștenire.
Reprezentanți ai Universității de Vest Timișoara, ai Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, ai Municipalității Kikinda și ai Institutului Intercultural Timișoara, adică oamenii care au lucrat pentru a aduce la viață proiectul „Patrimoniul Viu”, au pus punct miercuri muncii lor. Proiectul s-a desfășurat în șapte areale din Banat, urmărindu-se promovarea patrimoniului cultural al acestuia, deopotrivă în Serbia și România. Turiștii care vor vizita această zonă vor avea la dispoziție toate detaliile necesare despre ce trebuie să vadă și despre moștenirea Banatului. Pentru a strânge toate aceste informații au muncit opt cercetători și 40 de studenți ai UVT, care au investigat 57 de locații, au intervievat 172 de persoane și au făcut peste 23.000 fotografii.
Au fost lansate, de asemenea, opt produse marca „Patrimoniul Viu”, printre care se numără: o hartă cu obiectivele de patrimoniu din Banatul istoric, patru trasee turistice, 20 de locații ridicate pe GPS, un calendar intercultural, trei cărți și două DVD-uri multimedia. De asemenea, în cadrul proiectului au fost susținute mai multe cursuri de formare pentru ghizi turistici, expoziții, dar și primul târg timișorean dedicat în exclusivitate meșteșugarilor și producătorilor din Banatul Românesc și Sârbesc. „UVT este onorată că rezultatele unui proiect în care s-a implicat sunt extrem de palpabile. (…) Trebuie să ne păstrăm tradițiile și obiceiurile, dar mai ales să le cunoaștem. Așa ne păstrăm identitatea în timp. Cred că acest rezultat trebuie să fie privit ca un punct de plecare pentru viitoare proiecte și pentru dezvoltarea punctelor turistice”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT. „Obiectivul proiectului este unul legat de cercetarea tradițiilor regionale, a patrimoniului regional, dar este vorba despre patrimoniul viu, despre felul în care acest patrimoniu poate să trăiască și să ne influențeze în ceea ce se întâmplă astăzi”, a spus și prorectorul UVT, Otilia Hedeșan, manager al proiectului. „Patrimoniul Viu” s-a desfășurat în perioada 9 decembrie 2013 – 9 aprilie 2015, iar valoarea totală a proiectului a fost de 332.564 de euro.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…