Controversatul documentar „Romanians Are Coming” nu este neapărat un film despre români, cât, mai ales, un film despre prejudecățile britanicilor. O spune răspicat însuși realizatorul lui, James Bluemel, care admite că titlul este intenționat ales astfel încât să stârnească discuții.
Seria de televiziune „Romanians Are Coming”, realizată în Anglia, sub egida Channel 4, a stârnit o mulțime de reacții negative, imediat după lansare. S-a lăsat cu un protest în fața sediului televiziunii, dar și cu o scrisoare deschisă a ambasadorului României la Londra, Ion Jinga. James Blumel, realizatorul filmului, a venit vineri la Timișoara, la invitația Asociației Documentor, și a vorbit deschis despre producția care a iscat atâtea controverse. „Titlul se referă la un fenomen (…) Am vrut să arătăm care sunt temerile și prejudecățile britanicilor. Titlul este intenționat controversat, pentru a atrage publicul. Mi-ar fi plăcut să-i spun, poate, «Speranța moare ultima», pentru că asta au spus multe dintre personajele filmului”, spune Bluemel.
Regizorul britanic e categoric: în ciuda a ceea ce s-a spus și s-a scris în România, filmul său este unul care încearcă să pună românii într-o lumină pozitivă. „Se adresează temerilor britanicilor legate de imigranți și, pentru asta, e nevoie să pui fețe umane acestor povești. E interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Nu am văzut niciun comentariu negativ din partea britanicilor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că acești oameni au făcut atâtea sacrificii care să ajungă în Anglia. Nu e vorba că românii le fură locurile de muncă. Locuri de muncă sunt… Este și o lene a britanicilor, care spun «Nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim». Dar sunt oameni care trebuie să facă și asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui”, explică James Bluemel.
Cele nouă personaje principale au fost alese în funcție de poveștile lor și de felul în care regizorul a putut interacționa cu acești oameni. Nici vorbă de conotație negativă. „Am vrut să fie oameni care au venit în Marea Britanie din motive cât se poate de onorabile. Nu m-au interesat infractorii. Și am mai vrut să aibă istorii personale pe care să pot «lucra», oameni în preajma cărora să mă simt bine, oameni cărora să le pot răspunde. Dacă acești oameni m-au primit în lumea lor, și mie mi-a făcut plăcere acest lucru, cred că și cei care vor vedea filmul pot simți asta”, spune regizorul.
Lui James Bluemel i-a plăcut în România, dar spune că va prefera întotdeauna o comunitate pitorească, mai puțin în ton cu vremurile, în locul unui oraș cu clădiri de sticlă. „Dacă dumneavoastră credeți că în acest film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie. Românii sunt oameni de treabă, amuzanți… Filmul meu este un amestec de umanitate, de tragedie, de comedie. Filmul pe care l-am făcut este pozitiv. Degeaba îmi arătaţi cât de frumoase sunt clădirire acestea de birouri, ele nu-mi spun nimic. E plină lumea de aşa ceva. Nu vă miraţi că străinii vor altceva din România”, a conchis britanicul.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…