Poli poate primi in continuare bani publici, Robu e convins ca nu e nicio problema

ACS Poli poate primi în continuare, fără probleme, banii de la Primăria Timișoara. Ordonanța de urgență care modifică, teoretic, modul de finanțare pentru cluburile sportive nu-l sperie pe primarul Nicolae Robu. La CJ, lucrurile se vedeau mult mai complicat.

În urmă cu două săptămâni, Marian Constantin Vasile, încă vicepreședinte, la acea vreme, al CJ Timiș, anunța o foarte posibilă retragere a instituției de la toate cele cinci structuri sportive la care este asociată. „Încercăm să găsim o formă corectă și legală 100% pentru finanțarea în continuare a sportului de masă, a sportului de performanță pe care îl considerăm util pentru județul Timiș. Aproape sigur, 99%, ne vom retrage (…) În ordonanță se spune că se va finanța activitatea sportivă exclusiv pe bază de contract de finanțare (…) Nu are rost să fim asociați, din moment ce nu mai putem să dăm cotizația”, spunea liberalul. La vremea respectivă, primarul Nicolae Robu afirma că nu studiase încă Ordonanța 2/2015 și aștepta un punct de vedere al juriștilor.

Între timp, Robu s-a lămurit și, în opinia lui, nu se poate pune problema ieșirii din asocierea de la Poli. „Noi finanțăm acum Poli după regulile de finanțare a unui ONG, prin cotizație. Este aceeași situație la toate cele patru sporturi, handbal, baschet, rugby și fotbal. Toate sunt organizate după același model, cu primăria membru asociat la ONG, alături de alți parteneri, Consiliul Județean Timiș, Universitatea Politehnica, chiar și un membru privat. Nu este nicio problemă cu finanțarea, după cât m-au informat juriștii. Putem continua cu această formulă, există deschidere și spre alte variante de finanțare, dar eu prefer această formulă, una transparentă, care asigură controlul primăriei asupra fiecărui ban, din postura sa de membru cotizant la asociație”, ne-a declarat primarul Timișoarei. Conform acestuia, nu există nici riscul de a nu putea fi plătite salariile în actuala formulă. „Se pot plăti și salarii, pentru că odată ce banii sunt dați la un ONG pentru sprijinirea unei activități, pot fi folosiți pentru orice cheltuieli în folosul acelei activități”, a mai spus Robu.

Articolul XVI al Ordonanței de Urgență 2/2015 modifică Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 astfel: „La articolul (181), litera b) (…) va avea următorul cuprins: «b) Finanțarea activităților sportive de interes național, altele decât cele de interes general, ale cluburilor sportive și asociatiilor sportive participante în competițiile sportive naționale și internationale, exclusiv în baza contractelor de finanțare a programelor sportive, încheiate conform prevederilor art. 69. Activitățile sportive de interes național sunt acțiunile de selecție, pregătire și participare în competiții incluse în sportul de performanță”. CJ a alocat, în acest an următoarele sume: ACS Poli – două milioane de lei, BC Timișoara – 900.000 lei, Timișoara Saracens RCM – 950.000 lei, CSU Handbal – 600.000 lei și Asociaţia Judeţeană de Canotaj – 100.000 lei. De la primărie, sumele sunt mult mai mari: ACS Poli – șapte milioane de lei, BC Timișoara și Timișoara Saracens RCM – câte trei milioane de lei, CSU Handbal – 1,2 milioane de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

3 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

4 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

5 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

9 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

10 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

11 ore ago