Categories: Primăria Timişoara

Consilierii locali au idei trasnite: Primaria sa faca dulceata!

Ce suvenir mai reprezentativ pentru Timișoara ar putea fi altceva decât un borcan cu… dulceață de trandafiri? Liberalul Simion Moșiu crede că municipalitatea ar putea investi într-o cultură de trandafiri de Damasc și, implicit, în crearea unui brand propriu care să includă tradiția florală a orașului.

Străinii care vor veni în vizită la Timișoara, fie ca simpli turiști, fie ca delegați oficiali, ar putea duce cu ei la întoarcere borcane cu dulceață, sticle cu sirop sau apă de trandafiri. Asta, dacă primăria va pune în practică o idee a consilierului local Simion Moșiu (PNL). „Ar fi necesar ca numele orașului să se lege de un produs dat de numele frumoaselor flori – trandafirii. Primăria ar putea cultiva, pe un lot mic, de minimum 2.000 de metri pătrați, trandafirul de dulceață. Este un trandafir vechi, de Damasc, care a fost adus din capitala Siriei cavalerul Robert de Brie. Prin crearea acestei plantații, Timișoara ar putea realiza atât dulceață de trandafiri, cât și sirop sau apă de trandafiri (…) Prin branduirea borcanelor, a sticlelor, cu sigla orașului am putea face un cadou interesant delegațiilor străine, orașelor înfrățite și turiștilor care ne vizitează. Ar fi un brand pentru oraș, pe care familia Mühle l-a ridicat atât încât Timișoara a fost cunoscută de la Viena până la Istanbul”, susține Moșiu.

Liberalul a făcut și calculele economice și, conform acestora, eficiența unei plantații de 2.000 de metri pătrați este maximă. „Se pot planta 1.200 de butași de trandafiri, de pe care se pot obține petale pentru 10.000 de borcane de 200 de grame de dulceață sau 5.000 de sticle de sirop și, bineînțeles, apă de trandafiri”, afirmă consilierul local. O condiție obligatorie este însă găsirea unui teren mai puțin… poluat. „Terenul trebuie localizat cu cei de la Patrimoniu, trebuie să fie într-o zona nepoluată, lângă Timișoara, pentru că se dorește a fi un produs ecologic (…) Bulgarii exportă de 100 de ani asa ceva.. care ar fi problema? Am fost în Austria la schi, cineva vindea la o pensiune”, mai spune Moșiu. Detaliile legate de fabricarea efectivă a dulceții și a siropurilor vor fi stabilite ulterior, liberalul considerând că nu e așa complicată găsirea unui producător autorizat.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Despre rolul traducerii în dezvoltarea unor produse de succes, în dezbatere la UPT

Biblioteca UPT a găzduit vineri 15 noiembrie 2024, conferința „Translation and Usability”, organizată de Direcția…

O oră ago

Gestionarea deșeurilor, o prioritate pentru noua conducere a Primăriei Moşniţa Nouă

Gestionarea deșeurilor este o prioritate pentru actuala administrație a comunei Mioşniţa Nouă. Noua conducere a…

O oră ago

Concert caritabil de colinde pentru ajutorarea a trei familii nevoiaşe din judeţul Timiş

Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” organizează,…

2 ore ago

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi oprit temporar în Deta și Opatița, marți, 19 noiembrie

Societatea Delgaz Grid anunță că se va opri furnizarea gazului natural, în orașul Deta și…

2 ore ago

Weekend plin de distracție, în Iulius Town: nou spectacol imersiv cu imagini din spațiul cosmic și teatru de păpuși pentru copii

Noi experiențe inedite pentru toată familia au loc în acest final de săptămână în Iulius…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 16 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 16.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago