Categories: Primăria Timişoara

Consilierii locali au idei trasnite: Primaria sa faca dulceata!

Ce suvenir mai reprezentativ pentru Timișoara ar putea fi altceva decât un borcan cu… dulceață de trandafiri? Liberalul Simion Moșiu crede că municipalitatea ar putea investi într-o cultură de trandafiri de Damasc și, implicit, în crearea unui brand propriu care să includă tradiția florală a orașului.

Străinii care vor veni în vizită la Timișoara, fie ca simpli turiști, fie ca delegați oficiali, ar putea duce cu ei la întoarcere borcane cu dulceață, sticle cu sirop sau apă de trandafiri. Asta, dacă primăria va pune în practică o idee a consilierului local Simion Moșiu (PNL). „Ar fi necesar ca numele orașului să se lege de un produs dat de numele frumoaselor flori – trandafirii. Primăria ar putea cultiva, pe un lot mic, de minimum 2.000 de metri pătrați, trandafirul de dulceață. Este un trandafir vechi, de Damasc, care a fost adus din capitala Siriei cavalerul Robert de Brie. Prin crearea acestei plantații, Timișoara ar putea realiza atât dulceață de trandafiri, cât și sirop sau apă de trandafiri (…) Prin branduirea borcanelor, a sticlelor, cu sigla orașului am putea face un cadou interesant delegațiilor străine, orașelor înfrățite și turiștilor care ne vizitează. Ar fi un brand pentru oraș, pe care familia Mühle l-a ridicat atât încât Timișoara a fost cunoscută de la Viena până la Istanbul”, susține Moșiu.

Liberalul a făcut și calculele economice și, conform acestora, eficiența unei plantații de 2.000 de metri pătrați este maximă. „Se pot planta 1.200 de butași de trandafiri, de pe care se pot obține petale pentru 10.000 de borcane de 200 de grame de dulceață sau 5.000 de sticle de sirop și, bineînțeles, apă de trandafiri”, afirmă consilierul local. O condiție obligatorie este însă găsirea unui teren mai puțin… poluat. „Terenul trebuie localizat cu cei de la Patrimoniu, trebuie să fie într-o zona nepoluată, lângă Timișoara, pentru că se dorește a fi un produs ecologic (…) Bulgarii exportă de 100 de ani asa ceva.. care ar fi problema? Am fost în Austria la schi, cineva vindea la o pensiune”, mai spune Moșiu. Detaliile legate de fabricarea efectivă a dulceții și a siropurilor vor fi stabilite ulterior, liberalul considerând că nu e așa complicată găsirea unui producător autorizat.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

2 ore ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

2 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

2 ore ago

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…

2 ore ago

La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…

2 ore ago

După 35 de ani

Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…

3 ore ago